Plemeno psa a jeho osobnost. Jak to spolu vlastně souvisí?

2. 7. 2023 – 19:51 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Plemeno psa a jeho osobnost. Jak to spolu vlastně souvisí?
Povaha těchto psů nezávisí jen na jejich plemenu. | zdroj: Profimedia

Nakolik jsou nejlepší přátelé člověka formováni plemenem a nakolik lidskou výchovou? Touto otázkou se zabývala dosud nejobsáhlejší studie tohoto typu. Odpověď některé z vás patrně překvapí.

Pouto mezi lidmi a psy existuje již tisíce let. Rozhodnutí pořídit si rotvajlera nebo čivavu často vychází z toho, jakou osobnost u psa očekáváme.

Nová studie zjistila, že plemeno je sice důležité, ale osobnost psa významně utváří lidská výchova a jeho socializace.

Na plemenu záleží, ale…

Výzkumníci z Helsinské univerzity detailně zkoumali, nakolik se na psech projevuje lidská výchova či prostředí a jak důležitou roli v jejich osobnosti hraje jejich plemeno. Pro svou studii, popisovanou v žurnálu iScience, shromáždili rozsáhlý soubor dat od 11 418 psů, mezi nimiž byli zástupci víc jak 300 psích plemen.

Autory studie zajímalo sedm osobnostních rysů: nejistota (váhavost), zaměření na výcvik, agresivita/dominantnost, energie, společenské chování ke psům, společenské chování k lidem a vytrvalost.

Výsledky ukazují, že vrozené vlastnosti jsou důležité pro některé osobnostní rysy, u jiných hrají podřadnou roli. Zásadní je vliv prostředí a lidských společníků.

Role plemene a dědičných vlastností je nejpatrnější u agresivity či dominantnosti zvířete. Mezi bojovými plemeny, jakými jsou pitbulteriér nebo rotvajler, a například zlatými retrívry je v této oblasti propastný rozdíl.

Plemeno se ukázalo být významné také u společenského chování vůči lidem. Nejvyšší skóre v této oblasti měli teriéři buldočího typu a nejnižší plemena určená k hlídání hospodářských zvířat, například německý ovčák nebo šeltie.

Ve studii se píše, že osobnostní rysy zvířete jsou do značné míry geneticky podmíněné. Dědičnost se na nich podílí 40 až 50 procenty. „Byť se plemeno na osobnosti výrazně podílí, další vlivy je v součtu mohou převážit,“ cituje web Helsinské univerzity hlavní autorku studie Millu Halonenovou.

„Všichni psi jsou individuality a osobnosti psů stejného plemene se mohou výrazně lišit,“ dodává bioložka Salonenová.

Pro utváření osobnosti psa je klíčová výchova v raném věku. Pes by měl být socializován v období štěněte od sedmi týdnů až do čtyř měsíců.

Vyšší stupeň socializace souvisí s nižší mírou nejistoty i agresivity, a naopak s vyšší mírou soustředění na výcvik.

Genetika se mísí s prostředím a lidmi

Osobnost psa vychází ze složitých vztahů mezi genetikou a prostředím. Velký vliv na ni přitom má působení člověka, píše se ve studii.

„Naše zjištění naznačují, že lidé by měli svá štěňata co nejvíce seznamovat s různými lidmi, různým prostředím a se zvířaty,“ říká Salonenová. „Socializace musí samozřejmě vždy být přizpůsobena chápavosti štěněte, což znamená, že štěně nesmí být tlačeno do situací, které je vyděsí,“ upozorňuje bioložka.

Zdroje:

Nejnovější články