Pozdrav z Marsu? Omyl, tak vidí satelity absurdní olympiádu v Pekingu

12. 2. 2022 – 8:01 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Pozdrav z Marsu? Omyl, tak vidí satelity absurdní olympiádu v Pekingu
Umělý sníh na satelitním snímku centra alpského lyžování v Jen-čchingu. | zdroj: Profimedia

Také si myslíte, že k zimní olympiádě patří sníh? Tak se podívejte na satelitní snímky míst, kde se právě pořádají alpské disciplíny pekingské olympiády. Je na ně žalostný pohled.

Je to zvláštní obrázek vzdáleně připomínající pohled na Mars z orbitálních družic. Na hnědých kopcích jen tu a tam leží poprašek sněhu, pouze na tratích olympijských disciplín je patrný umělý sníh, který se krajinou vine jako had.

Tam, kde sníh nepadá

Bývalo dobrým zvykem, že zimní olympiády byly pořádány v místech, kde mrzne a sněží. U nynějších her je splněna pouze první podmínka.

Dějištěm alpských a běžeckých disciplín jsou okresy Jen-čching a Čang-ťia-kchou severozápadně od Pekingu, kde je sníh vzácný jako na severu Afriky. Důvod je nasnadě: Tato místa se rozkládají u vyprahlé pouště Gobi. Během celé zimy tam spadne jen pět až deset centimetrů sněhu.

yanqing_oli_2022029u Snímek ze satelitu Landsat 8 pořízený 29. ledna ukazuje umělý sníh pro alpské lyžování a bobovou dráhu v olympijské zóně Jen-čching severozápadně od Pekingu. | zdroj: Landsat/NASA Earth Observatory-volné dílo

Naplánovala se tedy gigantická zasněžovací operace se stovkami sněžných děl poháněných 130 generátory, které zásobovaly tři čerpací stanice. Číňané tvrdí, že pro hry v Pekingu vyrobili 1,2 milionu krychlových metrů umělého sněhu, na který padlo 223 milionů litrů vody.

Carmen de Jongová, geografka ze Štrasburské univerzity, tato čísla na serveru stanice Deutsche Welle zpochybňuje. Z dat, která jsou odvozena z alpských sjezdovek, podle ní vyplývá, že na výrobu sněhu Číňané spotřebovali až 1,9 miliardy litrů vody. „Podle mě jsou jejich čísla vzdálena realitě. Cifra, kterou uvádějí, by stačila jen na zasněžení jedné sjezdařské tratě,” řekla de Jongová.

Pravda, umělé zasněžování se používalo také při minulých olympiádách. Avšak tentokrát se na olympiádě poprvé soutěží výhradně na umělém sněhu.

Zoufalá volba

V časopise Current Issues in Tourism vyšla studie, která upozorňuje, že míst vhodných pro zimní olympiády bude ubývat. Důvodem je globální oteplování. Experti ve studii předpovídají, že do roku 2050 bude z jednadvaceti dosavadních pořadatelů her vhodných pouze deset.

Peking, jak dokládají satelitní snímky, nebyl vhodným místem už letos. Přesto olympiádu dostal. Mezinárodní olympijský výbor tím ukázal, jak je odtržen od světa, který už desítky let bere klimatické změny vážně a s přírodou nakládá šetrně.

Zdroje:
Live Science, Deutsche Welle, NASA Earth Observatory, Current Issues in Tourism

Nejnovější články