V zoo očkovali proti covidu první orangutany a šimpanze

8. 3. 2021 – 7:36 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

V zoo očkovali proti covidu první orangutany a šimpanze
Jeden z orangutanů v Zoo San Diego, který dostal obě dávky vakcíny. | zdroj: Profimedia

Ve světě bylo proti covidu-19 (plně, oběma dávkami) očkováno na 200 milionů lidí a také – devět opic.

Opice v zoologické zahradě kalifornského San Diega staly prvními primáty mimo lidí, kteří dostali vakcínu proti covidu-19.

Veterináři v tamní zoo naočkovali naše blízké příbuzné v evoluci - čtyři orangutany a pět šimpanzů. Počátkem března dostali už druhou dávku vakcíny.

K očkováni nebyla použita vakcína od Pfizeru, Moderny nebo AstryZeneky, ale látka, kterou vyvinula veterinární farmaceutická společnost Zoetis speciálně pro zvířata. Firma na ní pracovala od února loňského roku, kdy byl koronavirus poprvé identifikován u psa. Zatím ji zkoušela jen na kočkách a psech. Výsledky označila za slibné.

Zoo San Diego informuje, že u očkovaných opic se neprojevily žádné vedlejší účinky. Veterináři se jim chystají odebrat krev a zjistit v ní hladinu protilátek.

Nákazu koronavirem v této zoo zaznamenali letos v lednu u osmi goril při testech prováděných ze vzorků trusu. Všechny se do poloviny února uzdravily.

V Zoo Praha koronavirus odeznívá

Také v pražské zoo zjistili mezi zvířaty koronavirus, a to u indických lvů Jamvana a Suchiho, gorilího samce Richarda a samice Shindy, kočky krátkouché, páru tygrů malajských a u samce tygra sumaterského.

„Klinické příznaky jsou u zvířat mírné, byla zvolena odpovídající léčba a jejich stav se zlepšuje,“ píše ve zprávě z tohoto pondělí Zoo Praha.

U Richarda se onemocnění zpočátku projevovalo nechutenstvím a únavou, v posledních dnech už je opět v pořádku a potravu přijímá s chutí.

profimedia-0593695152 Alfa samec Richard z pražské zoo. Také on se v únoru nakazil koronavirem. | zdroj: Profimedia

Nákaza by mohla ohrozit populaci goril

Společnost Zoetis upravuje ve vakcínách hladinu antigenů pro tvorbu protilátek tak, aby byla na míru imunitnímu systému každému z druhů. 

"Během své kariéry jsem dosud neměla přístup k experimentální vakcíně. Teď jsem měla ohromnou chuť ji použít,“ řekla Nadine Lamberskiová, veterinářka ze Zoo San Diego webu National Geographic.

Veterinářka se svěřila se svými obavami o volně žijící gorily. „Když vezmete v úvahu, že v přírodě zbývá méně než pět tisíc goril a že mnoho z nich žije ve skupinách, globální pandemie koronaviru může tento druh přivést na samotný pokraj vyhynutí,“ upozornila.

Očkování zvířat proti covidu je důležité také pro ochranu lidí. Zabrání se tím, aby covid získal rezervoár v populaci zvířat, v nich mutoval a potom se v nové variantě přenesl na člověka.

Zdroje:
National Geographic, Zoo.sandiegozoo.org

Nejnovější články