Respirátor snižuje riziko nákazy koronavirem až tisíckrát

8. 12. 2021 – 16:39 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Respirátor snižuje riziko nákazy koronavirem až tisíckrát
zdroj: Profimedia.cz

Obchody a jiná veřejná místa jsou bezpečná, pokud nosíte respirátor nebo lékařskou roušku. Nová studie ukazuje, že tyto ochranné prostředky jsou v pandemických časech důležitější a účinnější než rozestupy.

Heslem covidové doby se stala zásada označovaná zkratkou 3R, tedy roušky (respirátory), rozestupy a mytí i dezinfekce rukou. Nová studie expertů z Institutu Maxe Plancka v německém městě Göttingenu o ní dává špatnou i dobrou zprávu. Kterou chcete číst jako první?... Takže špatnou:

Ani tři metry vám nedávají jistotu, že se nenakazíte koronavirem. Pokud je nakažený člověk od vás takto vzdálen, stačí pouhých pět minut, abyste od něj s téměř stoprocentní jistotou infekci dostali. A to infikovaný jedinec ani nemusí mluvit, pouze normálně dýchá.

A teď dobrá zpráva: Pokud oba máte dobře nasazené lékařské roušky, nebo ještě líp respirátory typu FFP2, pravděpodobnost nákazy klesá až k nule.

Ani třímetrový odstup nestačí

Tým göttingenských výzkumníků byl schopností viru překonat třímetrovou vzdálenost překvapený. Za bezpečný se zpravidla pokládá už dvoumetrový rozestup, někde radí dodržovat vzdálenost půldruhého metru.

„Nenapadlo by nás, že na vzdálenost tří metrů se infekční dávka vstřebá z dechu nositele viru za tak krátkou dobu,“ cituje web Ústavu Maxe Plancka vedoucího studie Eberharda Bodenschatze.

Vědci původně předpokládali, že ve třímetrové vzdálenosti budou částice viru, které se od hostitele šíří ve tvaru kužele, už značně naředěny. Kalkulovali také s tím, že na viry bohaté částice budou po krátké vzdálenosti padat na zem.

Poznatky ze studie však dokládají, že riziko přenosu infekce významně snižují lékařské roušky či respirátory – pokud jsou utěsněny na obličeji.

Když nakažený i nenakažený mají správně nasazené respirátory FFP2, je riziko nákazy i po dvaceti minutách nejvýš než jedno promile, a to i na nejkratší vzdálenost. Pokud ale mají respirátory nasazené nebo utěsnění ledabyle, pravděpodobnost nákazy zvyšuje na čtyři procenta.

Když oba nosí padnoucí lékařské roušky, je riziko přenosu viru během dvaceti minut maximálně deset procent.

Pravděpodobnosti nákazy v tomto výzkumu však ukazují horní hranici rizika v jednotlivých případech. „V běžném životě je skutečná pravděpodobnost nákazy desetkrát až stokrát menší,“ upozorňuje Bodenschatz.

S respirátory jsou obchody bezpečné

Důležitost roušek a respirátorů během epidemie naznačuje také studie tří českých vědců publikovaná v odborném magazínu Frontiers of Public Health.

Vědci loni v prosinci zjišťovali přítomnost koronaviru na centrální poště v Brně a v obchodním centru Šantovka v Olomouci. Výsledek shrnuje na twitteru jeden ze spoluautorů studie, biochemik Omar Šerý, profesor Masarykovy univerzity.

Výzkumníci nalezli koronavirus pouze na covidovém oddělení nemocnice.

„Na základě našich výsledků se domníváme, že veřejná místa nepředstavují riziko v souvislosti s přenosem SARS-CoV-2, zejména pokud jsou dodržována epidemiologická opatření ke snížení přenosu, jako je nošení roušek, používání dezinfekčních prostředků nebo omezení počtu zákazníků,“ píše se v závěru studie.

Zdroje:
Frontiers of Public Health, MPG

Nejnovější články