SpaceX ukázala video s detaily úspěšného letu Starshipu

18. 5. 2021 – 17:17 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

SpaceX ukázala video s detaily úspěšného letu Starshipu
SN15 hřmící krátce po startu. | zdroj: Profimedia

Konečně si můžete vychutnat detaily letové zkoušky lodi Starship.

Model vesmírné lodi Starship SN15 společnosti SpaceX, kterou založil vizionář Elon Musk, pátého května předvedl ukázkový let i zdařilé přistání. Pro nízkou oblačnost a zamrzlý obraz kamer přímý přenos ukázal jen několik sekund startu, letu a přistání.

SpaceX však záběry z kamer na trupu prototypu „oživila“ a nabídla detailní pohledy na klíčové fáze letu a na zajímavé technické detaily.  V novém videu tak můžete vidět „balet“ tří motorů a křídel, které zajišťují překlopení lodi na břicho a poté také kolmé přistání. Sledovat můžete i vyklopení přistávacích nohou.

Model bez posádky letěl do výšky deseti kilometrů, kde se vypnuly motory. Odtud Starship v mracích klouzala zpátky k Zemi. Nakonec zažehla motory, narovnala se a pomalu přistála.

Přistání bylo klíčovou částí testu. První modely ho nezvládaly. Další video, které zpracoval youtubeový kanál Cosmic Perspective, vám umožní sledovat přistávací manévr zpomaleně.

Starship SN15 je model budoucího lunárního modulu, který má americké astronauty vrátit na Měsíc. Plán NASA počítá s tím, že astronauti odstartují v lodi Orion, kterou vynese do vesmíru raketa SLS. V ní doletí ke stanici Gateway na oběžné dráze Měsíce. Tam se přesunou do lunárního modulu (Muskovy lodi Starship) a s ním přistanou na Měsíci. Zpátky poletí v opačném pořadí.

SN15 však představuje i prototyp druhého stupně systému, který má dopravovat do vesmíru více než sto tun nákladu najednou nebo až sto lidí při výpravách na Mars, anebo ještě dál. Prvním stupněm bude 72 metrů vysoký nosič Super Heavy s 35 motory. Starship má měřit 50 metrů. Už jeho model SN15 dosahuje této výšky.

Jak se takový kolos chystá k letu, ukazuje video americké vesmírné agentury NASA, ze kterého jsou patrné jeho rozměry.

SN15 po úspěšném testu a dílčích úpravách poletí patrně znovu – jako první prototyp Starshipu.

Tento model dosahuje rozměry skutečné lodi, avšak má jen tři motory. Budoucí druhý stupeň bude osazen šesti motory. Jak Starship, tak Super Heavy budou opakovaně použitelné, aby se snížily náklady na vesmírné výpravy.

Elon Musk chce už letos v létě uskutečnit let, při kterém Super Heavy vynese Starship na oběžnou dráhu Země.

Zdroje:
SpaceX, Cosmic Perspective

Nejnovější články