V ovzduší visí rekordní nálož CO2, největší za 4,1 milionu let

7. 6. 2022 – 18:50 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

V ovzduší visí rekordní nálož CO2, největší za 4,1 milionu let
Oxid uhličitý unikající z továrních komínů. | zdroj: Profimedia

Přikládáme pod kotel, koncentrace oxidu uhličitého dosáhla v květnu úrovně, jakou jsme v moderní době neviděli. Vydatně k tomu přispělo Česko, které v přepočtu na hlavu patří mezi největší světové emitenty tohoto skleníkového plynu.

Observatoř na havajské sopce Mauna Loa, která patří americkému Národnímu úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA), v květnu zaznamenala dosud nejvyšší koncentraci oxidu uhličitého (CO2) v ovzduší. Za celý měsíc dosáhla průměrné hodnoty 420,99 ppm, píše na svém webu NOAA.

To znamená, že v jednom milionu molekul plynů, které tvoří vzduch, bylo více než 420 molekul oxidu uhličitého – plynu, který zesiluje skleníkový efekt a přispívá k oteplování planety.

Naposledy byla koncentrace oxidu uhličitého v ovzduší na této úrovni v době pliocénu, tedy před 4,1 až 4,5 milionu let. Tehdy byly teploty přibližně o šest stupňů Celsia vyšší než v současnosti, hladiny oceánů a moří se nacházely o pět až pětadvacet metrů výš a Antarktidu pokrývaly bujné lesy.

Čeká nás to znovu?

Rychle a zběsile

Letošní květen se stal měsícem s nejvyšším průměrem atmosférického CO2 od doby, kdy se na Mauna Loa začala jeho koncentrace měřit. To bylo před 64 lety, v roce 1958.

Znepokojující přitom není jen vysoká nálož plynu v ovzduší, ale především jeho nárůst. Na to, že koncentrace CO2 se zvyšuje čím dál vyšším tempem, upozorňuje na svém twitterovém účtu v grafu a animaci, které sestavil z dat NOAA, meteorolog Steve Bowen.

Pro srovnání: Když v havajské observatoři, která stojí v nadmořské výšce 4169 metrů, začali v roce 1958 sledovat počasí i chemické složení atmosféry, bylo v ovzduší jen 315 částeček oxidu uhličitého na milion. A ještě před průmyslovou revolucí se hladiny tohoto plynu trvale držely kolem 280 ppm – po téměř 6 000 let lidské civilizace.

Od té doby lidé vypustili do ovzduší odhadem 1,5 bilionu tun CO2 a předindustriální koncentrace plynu se zvýšila už o 50 procent. Podstatná část CO2 bude ohřívat atmosféru ještě tisíce let.

Oxid uhličitý zadržuje teplo vyzařující z povrchu planety, které by jinak uniklo do vesmíru. Důsledkem je oteplování atmosféry planety, což vyvolává kaskádu povětrnostních vlivů, včetně extrémních veder, sucha, prudkých srážek, záplav a tropických bouří.

„Věda je nevyvratitelná: lidé mění klima Dopady klimatických změn můžeme kolem sebe vidět každý den. Neustálý a rychlý nárůst oxidu uhličitého naměřený na Mauna Loa je jasnou připomínkou toho, že musíme podniknout,“ cituje web NOAA vrchního administrátora této organizace Ricka Spinrada.

Dynamický nárůst plynu v ovzduší však neznamená, že bude stejným anebo rychlejším tempem přibývat i v následujících měsících. Jeho koncentrace se během roku mění.

Od podzimu do jara, kdy se rozkládají rostliny, stoupá. V létě zase klesá, protože vegetace „vysává“ CO2 ze vzduchu. Do doby, než začal skleníkové plyny vypouštět člověk, řídila tento cyklus „matka příroda“.

Češi pátí v Evropě

Teď se však na koncentraci oxidu uhličitého z podstatné části podílejí lidé, zejména spalováním fosilních paliv – zemního plynu, ropných produktů, uhlí, koksu.

Česko se přitom řadí mezi přední světové znečišťovatele. Do ovzduší vypustí za rok celkem přes 100 milionů tun oxidu uhličitého (kolem 10 tun na hlavu). V Evropě nám podle dat Eurostatu patří páté místo za Lucemburskem, Estonskem, Irskem a Islandem. 

Polovina emisí oxidu uhličitého zůstává v ovzduší a způsobuje oteplování a další změny. Menší část se vstřebává do oceánů, které se vlivem plynu stávají kyselejší.

Zdroje:

Nejnovější články