Vědci zjistili, co spouští šedivění vlasů. Dokážeme ho konečně zastavit a zvrátit?

21. 4. 2023 – 1:11 | Člověk | Nedd | Diskuze:

Vědci zjistili, co spouští šedivění vlasů. Dokážeme ho konečně zastavit a zvrátit?
Šediny nastupují s přibývajícím věkem A není pro nim obrany zatím. | zdroj: Profimedia

Výsledky nového výzkumu dávají naději, že povedou k léčebným postupům, které zastaví, nebo dokonce zvrátí šedivění vlasů.

Výzkumníci z Grossmanovy lékařské fakulty Newyorské univerzity se domnívají, že objevili mechanismus, který stojí za šedivěním vlasů. Ve své nové studii zjistili, že se kmenové buňky mohou se stárnutím vlasů "zaseknout" a ztratit schopnost dozrávat a udržovat barvu vlasů.

Tento poznatek by podle odborníků mohl pomoci vyvinout léčbu, která změní buňky tak, aby se proces šedivění zastavil, anebo dokonce zvrátil.

Když se ‚chameleonské‘ buňky přestanou hýbat…

Výzkum se zaměřil na melanocyty – pigmentové buňky, které se nacházejí v pokožce a ve folikulech – tkáních, z nichž vlasy vyrůstají.

Barva vlasů je řízena tím, jaké signály neustále se množící melanocyty dostávají pro to, aby se staly zralými buňkami, které vytvářejí bílkovinné pigmenty barvící vlasy.

Vědci zjistili, že během normálního růstu vlasů melanocytární buňky neustále rotují mezi jednotlivými částmi vyvíjejícího se vlasového folikulu. A právě v těchto částech dostávají signály, které ovlivňují jejich zrání.

Melanocyty dozrávají v závislosti na svém pohybu. Když vlasy opakovaně stárnou, vypadávají a zase opakovaně dorůstají, stále větší počet kmenových buněk se po folikulu pohybuje pomaleji. Nakonec se tyto buňky zasekávají ve výduti folikulu a nedozrávají v melanocyty schopné dodat vlasům barvu. Vlasy šednou, bělají nebo se stávají stříbrnými. 

„Tato ztráta ‚chameleonské funkce‘ melanocytárních buněk je podle našich poznatků za šedivěním a ztrátou barvy vlasů,“ cituje deník The Guardian Mayumi Itovou, jednu ze spoluautorek studie publikované tento týden v odborném magazínu Nature.

Vědci z Grossmanovy lékařské fakulty studovali chování melanocytů v kůži myší. Předpokládají, že obdobně se chovají v kůži lidí. Myši mají stejné buňky určující barvu jejich srsti.

Jak se zbavit šedin

„Naše poznatky načrtly cestu, jak zvrátit nebo zabránit šedivění lidských vlasů tím, že pomůžeme zaseknutým buňkám znovu se pohybovat mezi vyvíjejícími se oddíly vlasového folikulu,“ říká hlavní autor studie Qi Sun.

Už dřívější výzkumy naznačily, že šedivění nemusí být nezvratný proces a že u některých jedinců, kteří začali šedivět teprve nedávno, je možné ho zastavit, a dokonce i zvrátit. A to odstraněním stresoru, tedy podnětu, který vyvolává stres. Pochopitelně jen v případech, kdy je příčinou šedivění stres, který může vést k vyčerpání melanocytů.

Nový výzkum dává naději, že zbavit se šedin bude možné také léčebnou procedurou, a to i tehdy, kdy příčinou šedivých vlasů je genetika, což platí pro většinu případů. 

Ne každý si nejspíš bude přát takovou terapii postoupit. Někteří lidé, zejména ženy, šediny překrývají barvou, v současnosti jich ale výrazně ubylo. Šedé, stříbrné i bílé vlasy přišly do módy.

Zdroje:

Nejnovější články