Velký návrat na Měsíc začíná velkými problémy

3. 9. 2022 – 12:50 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Velký návrat na Měsíc začíná velkými problémy
Cíl je na dohled. A vypadá to, že i na dosah. | zdroj: Profimedia

Zahájení dlouho očekávané měsíční odysey se odkládá.

(Zpráva aktualizována v sobotu 18:50)

Raketa Space Launch System (SLS), která měla vynést modul Orion na cestu k Měsíci, v sobotu ani na druhý pokus neodstartovala. Startovací okno se otvíralo v 20:17 SELČ a mělo trvat dvě hodiny.

Ještě před tím ale ředitelka letu Charlie Blackwellová-Thompsonová start zrušila. Příčinou byl stejně jako v pondělí 29. srpna únik paliva - kapalného vodíku - z motoru na centrálním stupni rakety. 

Raketa se nyní z rampy na Mysu Canaveral vrátí do montážní haly. Další startovací okno se otevírá od 19. září. Není však jisté, zda se závadu do té doby podaří opravit.

Nejdřív figuríny, pak lidé

Modul Orion se má v misi Artemis I dostat na oběžnou dráhu Měsíce, obletět ho a potom se vrátit na Zemi.

Let je plánován bez posádky, pouze s figurínami. Mise bude klíčová pro pokračování programu pojmenovaného podle řecké bohyně lovu a Měsíce. NASA během ní prověří raketu SLS i modul Orion.

Celý let přibližuje následující animace:

NASA si od testu slibuje data o spolehlivosti rakety i modulu.

„Zatížíme je (raketu i modul) a otestujeme. Budeme dělat věci, které bychom s posádkou nikdy nedělali. Cílem je zajistit co největší bezpečnost astronautů,“ cituje agentura AP ředitele NASA Billa Nelsona.

Modul Orion, do kterého se vejdou čtyři astronauti, budou během prvního letu programu Artemis obývat tři figuríny napodobující strukturu lidského těla a vybavené senzory, které budou mimo jiné sledovat úroveň radiace.

Následující grafika shrnuje průběh letu s hlavními daty:

artemis_i_3_28_22_nasa Plán mise Artemis I. Obrázek si zvětšíte rozkliknutím. | zdroj: NASA

Oběžná dráha, přestupovat!

Při další misi, Artemis II, se má uskutečnit obdobný „okružní“ let, avšak už s lidskou posádkou.

Na rok 2025 je potom plánována Artemis III, při které už mají astronauti stanout na povrchu naší přírodní družice.

Astronauti během ní doletí ke stanici Gateway kroužící na oběžné dráze Měsíce. Tam se přesunou do lunárního modulu, lodi Starship od SpaceX, se kterým přistanou na Měsíci, v oblasti jižního pólu. Zpátky poletí v opačném pořadí.

profimedia-0711623246 Kresba modulu Orion kroužícího kolem Měsíce. | zdroj: Profimedia

Zatím poslední let tohoto typu mohli lidé sledovat před téměř padesáti roky. Astronauti z mise Apollo 17, Harrison Schmidt a Gene Cernan, chodili po Měsíci jako poslední zástupci našeho druhu v prosinci 1972.

Nadlouho sbohem

Když Cernan, americký astronaut s českými i slovenskými kořeny, v prosinci 1972 stoupal po žebříku do lunárního modulu, věděl, že je posledním člověkem na Měsíci v programu Apollo. „Sbohem. Věřím, že ne nadlouho,“ řekl tehdy do vysílačky.

Nadlouho, předlouho to však bylo.

Teď chce NASA na Měsíci zůstat. Program Artemis, na rozdíl od programu Apollo, počítá se stálou lunární základnou. A také s orbitální stanicí. První moduly zmíněné stanice Gateway by měly na orbitu Měsíce dorazit v roce 2024.

Takže sláva, nazdar návratu. (I když začíná s problémy.)

Zdroje:

Nejnovější články