Velryba v ohromujícím videu ‚stojí na hlavě‘. Vědci pro to nemají jasné vysvětlení

15. 8. 2023 – 17:33 | Příroda | Nedd | Diskuze:

Velryba v ohromujícím videu ‚stojí na hlavě‘. Vědci pro to nemají jasné vysvětlení
Vztyčený ocas keporkaka. | zdroj: Profimedia

Australan natočil keporkaka, jak na otevřeném oceánu předvádí pozoruhodný kousek – „stoj na hlavě“.

Brodie Moss, člen týmu YBS Youngbloods, který vytváří mediální obsah o oceánech u pobřeží západní Austrálie mezi městy Exmouth a Broome, narazil na keporkaka, který „zamrzl“ ve svislé poloze hlavou dolů.

Během pádlování na průhledném kajaku před ním nečekaně prorazil hladinu mohutný černobílý ocas robustního kytovce.

Zpívající kytovci

„Srdce se mi rozbušilo,“ říká Moss ve videu, které sdílí na TikToku a YouTube a ukazuje na ocas keporkaka (Megaptera novaeangliae), který se tyčí z hladiny na klidném horizontu a zůstává téměř nehybný.

„… a nikam se nechystá. Ani nevím, co na to říct. Co to dělá?“ ptá se Moss.

Náhle spatří, že kolem ocasu plave mládě keporkaka. Pádluje dozadu, aby si od scény udržel odstup. Pokládá kameru pod vodu a ukazuje mládě, jak si jemně opírá hlavu o hruď dospělé velryby, zjevně své matky.

Dvojici kytovců natáčí také z dronu.

V pozadí je slyšet, jak obě velryby něžně zpívají.

Odpočívá, medituje, anebo se chladí?

Magazín Science Alert upozorňuje, že toto zvláštní chování udivuje nejen Mosse. Vědci si nad ním lámou hlavu už desítky let. Nemají pro ně jasné vysvětlení.

Protože ocas velryby vyčnívající nehybně z oceánu připomíná plachtu, je tato poloha nazývána „plachtění ocasem“. Není časté, občas bývá pozorována u keporkaků, plejtvákovců šedých nebo velryb grónských.

Plachtění ocasem může trvat od několika desítek sekund po dvanáct minut. Někdy se při něm ocas velryby spolu s jejím trupem otáčí kolem osy.

Toto pozoruhodné chování bylo pozorováno u osamělých velryb, matek a jednou u březí samice. Když ho vykazovaly velrybí matky, jejich mláďata plavala kolem nich, stejně jako v případě, který popisuje Moss.

Jednou bylo mládě u brazilského pobřeží zachyceno při kojení během matčina plachtění. Jenže Kojení velryb probíhá i v jiných polohách, takže podivné chování se jím vysvětlit nedá.

Může však souviset s odpočinkem. Keporkaci si mohou ve svislé poloze „schrupnout“. A matka se může obrátit hlavou dolů, aby během odpočinku mohla sledovat své mládě.

Plachtění ocasem může být také trik, jak se ochladit. Teplokrevné velryby by vystrčením zadečku proti větru mohly uvolňovat teplo z těla, a tak regulovat tělesnou teplotu

Brodie Moss doufá, že jeho záběry pomohou vědcům toto chování konečně pochopit.

Zdroje:

Nejnovější články