Náš vesmír stárne a stává se nepřátelským k životu

29. 4. 2023 – 23:58 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Náš vesmír stárne a stává se nepřátelským k životu
Na snímku oblaku Rho Ophiuchi ze Spitzerova vesmírného dalekohledu vykukují z pokrývky prachu po výbuchu supernovy nově zrozené hvězdy. Oblak, kterému astronomové říkají „Rho Oph“, je jednou z nejbližších oblastí zrodu hvězd ve Sluneční soustavě. | zdroj: Profimedia

Může to být překvapivé, ale podmínky pro vznik života se ve stárnoucím vesmíru zhoršují. Upozorňují na to vědci v nové studii.

Hvězdy s velkým množstvím těžkých prvků vytvářejí nepříznivé podmínky pro vznik vyspělých forem života, píše se v nové studii, kterou vypracovali vědci z Ústavu Maxe Plancka pro výzkum solárního systému.

Hvězd s převládajícími těžkými prvky přitom přibývá...

Když se ozónová skořápka rozpadá...

Ve studii, publikované v časopise Nature Communications, vědci ukazují, jak kovy ve hvězdách souvisí se schopností planet obklopit se hustou ozónovou vrstvou, která chrání život. Dospěli přitom k pozoruhodnému závěru, že stárnoucí vesmír se stává méně příznivým pro vznik složitého života.

Je známé, že hvězdy chudé na těžké prvky celkově vyzařují více ultrafialového záření než ty, které jsou na ně bohaté. Výsledky simulací, které vědci prováděli v laboratoři, však pro ně skončily překvapením. Odhalily, jak výrazně ovlivňuje ultrafialové záření dopadající z hvězdy na planetu metalicita, která vyjadřuje obsah těžších prvků ve hvězdě, vědci zjednodušeně nazývaných kovy, vůči obsahu vodíku a helia.

Ultrafialové záření typu C ozónovou vrstvu posiluje, zatímco záření typu B molekuly ozónu ničí. U hvězd s malým množstvím těžkých prvků je poměr C a B záření vyvážený a existenci ozónové vrstvy podporuje. U hvězd s jejich velkým podílem převládá záření B, při kterém se ozónová skořápka rozpadá.

Nově vznikající hvězdy přitom obsahují stále větší podíl těžkých prvků. Vědci to vysvětlují stárnutím hvězd a supernovami, ve kterých tyto staré hvězdy umírají.

Během jejich života, který trvá miliardy let, ve hvězdách vznikají těžké prvky. Do vesmíru se potom z hvězd šíří jako hvězdný vítr, anebo se rozpráší při jejich výbuchu v supernově.

„Každá nově vznikající hvězda obsahuje zjevně víc stavebního materiálu bohatého na ‚kovy‘ než její předchůdkyně. Hvězdy ve vesmíru jsou tedy s každou další generací ‚kovovější‘,“ cituje web Ústavu Maxe Plancka astronomku Annu Shapirovou, která studii vedla.

S rostoucím stářím vesmíru získávají nové hvězdy stále vyšší podíl těžkých prvků. Naše šance na objev vyspělého mimozemského života se tak nemusí zvyšovat – spíš naopak se může snižovat, protože starý vesmír bude méně přátelský k životu.

Hledání vyspělých forem života však není beznadějné. Koneckonců, mnoho hostitelských hvězd exoplanet má podobné stáří jako Slunce. A o této hvězdě je přece známo, že přinejmenším na jedné ze svých planet ukrývá složité a zajímavé formy života.

Návod, kde hledat život

Zjištění nové studie by každopádně mohlo být užitečné pro chystané vesmírné expedice, jakou je například mise Plato, která bude pročesávat rozsáhlé množství hvězd a hledat známky obyvatelných exoplanet.

Stejnojmenná sonda s 26 teleskopy na palubě bude vypuštěna do vesmíru v roce 2026 a zaměří pozornost především na planety podobné Zemi obíhající kolem hvězd podobných Slunci ve vzdálenostech vhodných pro život.

Datové centrum mise se nyní zřizuje v Institutu Maxe Plancka pro výzkum sluneční soustavy. „Studie nám poskytuje cenné vodítko, kterým hvězdám by měla Plato věnovat zvláštní pozornost,“ říká Laurent Gizon, výkonný ředitel institutu.

Zdroje:

Nejnovější články