Vesmírný rentgen může odhalit tajemství ‚prázdnoty‘ v nejslavnější pyramidě

17. 3. 2022 – 23:22 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Vesmírný rentgen může odhalit tajemství ‚prázdnoty‘ v nejslavnější pyramidě
Velká (Cheopsova, Chufuova) pyramida v Gíze se sfingou v popředí. | zdroj: Profimedia

Vnitřek Cheopsovy pyramidy je zahalen tajemstvím. Dodnes přesně nevíme, co se v něm skrývá.

Stavba, pokládaná za symbol staroegyptské civilizace, je dosud neprobádaná. Uvnitř největší a nejslavnější pyramidy se patrně skrývají dvě dutiny.

Jejich existenci předpokládají experti už pět let. Dosud však nebyly potvrzeny ani probádány. Větší dutina o délce 30 metrů a výšce 6 metrů by se měla nacházet nad Velkou galerií (chodbou vedoucí ke královské komoře), menší má být v severní části pyramidy.

Průzkum bez krumpáče

Výzkum vedený v roce 2017 pomocí elementárních částic – mionů, které dopadají na Zemi z kosmického prostoru, naznačil, že dutiny v pyramidě existují. Nezjistil však, zda se skládají ze série místností, anebo jsou pouze konstrukčními prvky při stavbě pyramid, případně vznikly zhroucením některých kamenných prvků.

Vědci chtějí průzkum útrob pyramidy opakovat – opět pomocí mionové tomografie. V experimentu se však chystají použít novější detektory o mnohonásobně vyšší citlivosti.

„Plánujeme nasadit do terénu početný systém teleskopů, který bude mít až stonásobně vyšší citlivost než zařízení, které se používalo během průzkumu Cheopsovy pyramidy v roce 2017,“ píše vědecký tým v článku zveřejněném na prepublikačním webu arXiv.

Cheopsova (také Chufuova nebo Velká) pyramida je největší pyramida v Egyptě a největší kamenná stavba vybudovaná ve starověku. Nachází na pyramidovém poli v Gíze na předměstí současné Káhiry. Byla postavena v období Staré říše jako hrobka panovníka 4. dynastie Chufua v oblasti někdejšího egyptského hlavního města Mennoferu.

Miony, použité k průzkumu pyramidy, procházejí také pevnými předměty, jsou tím ale ovlivněny, což lze zaznamenat. Z dat se potom dá vyčíst, jakým prostředím prostupovaly. Mohou tedy sloužit jako ‚vesmírný rentgen‘.

Vědci a inženýři z projektu ScanPyramids předpokládají, že citlivost nových přístrojů bude dostatečná k tomu, aby odhalila případné předměty v dutinách ikonické pyramidy.

Mohlo by tak být jasnější, zda se uvnitř prázdnoty ukrývají celé místnosti, někteří egyptologové doufají, že bude nalezena pohřební komora faraona Chufua.

Za pět let budeme vědět víc

Průzkum dutin je mezi egyptology ožehavé téma. Vedoucí egyptských výzkumníků Zahi Hawass je odpůrcem přímého průzkumu dutin pomocí vykopávek, anebo mechanických sond. Bez jeho svolení přímý průzkum není možný.

Tým Alana Brosse z Fermilabu - institutu pro výzkum fyziky částic s vysokou energií - už pro svou neinvazivní metodu povolení dostal. Co vědcům ovšem zatím brání ve výzkumu, je finanční náročnost experimentu. Zatím shánějí peníze.

Pokud je získají, předpokládají, že stavba detektorů zabere dva roky. Další dva až tři roky pak bude trvat sběr dat detektory. Teprve poté, bude původ neznámých ‚prázdnot‘ v Cheopsově pyramidě jasnější.

Zdroje:
arXiv

Nejnovější články