Větrné turbíny stínají ptáky jako gilotiny

11. 9. 2020 – 8:42 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Větrné turbíny stínají ptáky jako gilotiny
Dravci sledující situaci dole na zemi jsou častými oběťmi větrných turbín. | zdroj: Printscreen z Twitteru

Větrné elektrárny jsou pokládány za perspektivní zelenou technologii. Lopatky jejich rotorů však ročně zabíjejí statisíce ptáků. Norové zjistili, jak se dá počet obětí mezi opeřenci významně snížit.

Větrné turbíny vyrábějí elektrický proud bez emisí. Jenže jsou hlučné, v krajině mnohdy působí jako pěst na oko a především – kosí ptáky. Dalo by se říct, že tato technologie je loveckou zbraní. Skupiny ochránců přírody odhadují, že celosvětově za rok zabijí až milion ptáků a netopýrů.

Větrné elektrárny by se tak daly nazvat ptačími gilotinami. Lopatky těch největších při rotaci opisují kruh o průměru 154 metrů, což téměř dvojnásobek rozpětí křídel Airbusu. Konce lopatek rozrážejí vzduch rychlostí 270 až 320 kilometrů za hodinu.

Částo stínají dravce. Důvod je zřejmý: Tito ptáci se soustředí na to, co je dole na zemi, ne na to, co se nachází přímo před nimi ve směru letu.

Důkazem je následující video.

zdroj: YouTube

Počet smrtelných kolizí ptáků a létavců (netopýrů) s turbínami z roku na rok stoupá. Hrozí, že poroste i v budoucnu, protože větrných turbín ve světě přibývá.

Co s tím?

Výzkumníci z Norského institutu pro výzkum přírody (NINA) nabízejí jednoduchý recept, který počet zabitých ptáků může významně snížit. Navrhují změnit obvyklou barvu lopatek rotoru z bílé na černou. Z dat zjistili, že černé lopatky mohou počet ptačích obětí významně snížit.

Experti shromáždili data o zabitých ptácích čtyřmi turbínami v norské větrné farmě Smøla mezi roky 2006 až 2013. Zkoumané turbíny v průběhu tohoto období zabily celkem 18 ptáků.

V roce 2013 jednu z lopatek u každé turbíny natřeli na černo. Během následujících sedmi let výzkumníci pod turbínami našli jen šest mrtvých ptáků.

Černá je dobrá

Počet obětí se tedy snížil o dvě třetiny. Pravda, studie operovala s nízkými počty. Lze však věřit tomu, že natřené lopatky mohou ptáci lépe vidět. Rotující černá lopatka vizuálně vystupuje z krajiny.

11-DSCN0086 Oběti větrného parku. | zdroj: Printscreen z Twitteru

Vedoucí studie Roel May chce spolu se spolupracovníky testovat, zda by ještě větší účinek neměly některé jiné barvy.

Natřené lopatky jsou každopádně jednoduché a levné řešení. Proč to někoho nenapadlo už dřív?

Nejnovější články