Vše, co jste kdy chtěli vědět o toxoplazmóze, ale báli jste se zeptat

9. 1. 2017 – 17:50 | Člověk | Jan Toman | Diskuze:

Vše, co jste kdy chtěli vědět o toxoplazmóze, ale báli jste se zeptat
Toxoplazmóza | zdroj: Flicker.com/Yale Rosen

"V chemtrailech jsou na hliníku namražené bakterie, z nichž jeden druh je obzvlášť nebezpečný – toxoplasma. Je to mutant, něco mezi virem a bakterií. Té se dá zbavit častým pitím kávy bez mléka během dne, …"

Nebojte, rozhodně se nechystáme přejít z vědeckého zpravodajství do žánru fikce. Pouze drastickou formou ukazujeme, s jakými nesmysly se člověk může na českém internetu setkat. Zmíněné výroky přitom nepředstavují tu největší hrozbu – jsou koneckonců tak absurdní, že je vážně může brát jen málokdo: chemtrails jsou evergreenem konspiračních teoretiků, toxoplasma vůbec není bakterie, natož nějaký kříženec s virem, ale prvok, a pitím kávy si možná uděláte dobře, ale žádného parazita se tím nezbavíte.

Daleko nebezpečnější jsou špatně mířené rady, které se zdají dobře podložené. O toxoplasmě a toxoplazmóze přitom koluje řada výmyslů, mýtů a polopravd. Jak se v tom má člověk orientovat?

Právě za tímto účelem vytvořil tým profesora Flegra z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, odborníka, který se výzkumu toxoplazmózy a jejího vlivu na lidské zdraví věnuje už dlouhá léta, internetový portál www.toxo.eu.

Toxoplasma se v posledních letech skutečně vryla do lidského povědomí, jak ostatně dokazuje i její oblíbenost u nejrůznějších šarlatánů. Není to náhodou. Ukázalo se například, že zpomaluje reakce některých lidí na nečekané podněty z prostředí, což může v moderní společnosti znamenat rozdíl mezi přežitím a smrtí při dopravní nehodě.

Nelze tak vyloučit, že toxoplasma každý rok přispívá k tisícům úmrtí při nejrůznějších haváriích. Stejně tak zřejmě nákaza tímto prvokem souvisí s řadou fyzických i psychických chorob a poruch, jejichž spuštění či průběh může ovlivňovat. Koneckonců, toxoplazmóza zřejmě ovlivňuje psychiku hostitele i v rámci normy.

Jak je to s domácími mazlíčky?

Infekce toxoplasmou většinou probíhá bezpříznakově, nebo připomíná obyčejnou virózu, a po fázi akutní nákazy se prvok skryje do odolných zapouzdřených stadií. V nich potom přežívá až do konce života svého hostitele. Nejde přitom o nic vzácného. Mimo jiné i proto, že tohoto parazita přenášejí kočky, nakažená je u nás zhruba třetina populace. Málokdo se ovšem nakazí přímo od svého domácího mazlíčka.

Častějším zdrojem infekce je zřejmě manipulace s půdou, nebo syrovým masem a jeho konzumace. Němcům, nebo třeba Francouzům, kteří rádi pojídají syrové maso, se tak v rozšíření toxoplazmózy nehrabeme ani po kolena.

Součástí společenského povědomí už se stal fakt, že akutní infekce tímto prvokem může poškodit vyvíjejíc se plod. Latentní stadium infekce, kterým trpí drtivá většina nakažených, však takřka žádné nebezpečí nepředstavuje.

A další zajímavosti

Dokonce ani v případě, že se žena nakazí toxoplasmou během těhotenství, nemusí dojít k přenosu prvoka na dítě, nebo poškození vývoje plodu. Je třeba bedlivé pozorování a samotná nákaza, nebo dokonce přenos toxoplasmy na dítě, rozhodně nejsou samy o sobě důvodem k potratu!

Bližší informace včetně konkrétních detailů mohou čtenáři nalézt na uvedené stránce www.toxo.eu. Ta však není určená pouze lidem, kteří mají na nákazu toxoplasmou podezření, či jsou si svou infekcí jistí, ale všem, kteří se o tomto parazitovi a jeho vlivu na lidské zdraví chtějí dozvědět něco víc: Například jaké choroby může spouštět či ovlivňovat, jak mění psychické predispozice svého nositele, kde a za jakých okolností se jím lidé mohou nakazit, zda lze toxoplazmózu léčit, jaká rizika představuje pro těhotné ženy a kdy se nastávající matky naopak bát nemusí, nebo zda může nákaza toxoplasmou ovlivňovat pravděpodobnost, že se narodí kluk nebo holčička.

No a pokud byste rádi přispěli k výzkumu tohoto parazita, není nic lehčího, než se stát členem komunity www.pokusnikralici.cz a zapojit se do vyplňování výzkumných dotazníků.


Zdroje:
Vlastní

Nejnovější články