Výkaly po vašem psovi jsou pro přírodu pohromou, tvrdí vědci

8. 2. 2022 – 18:04 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Výkaly po vašem psovi jsou pro přírodu pohromou, tvrdí vědci
Velký švýcarský salašnický pes v přírodním aranžmá. Jako kdyby se ptal: Můžu snad být pro přírodu pohromou? | zdroj: Profimedia

Někteří pejskaři si myslí, že když nechají exkrement po čtyřnohém příteli ležet na zemi, přírodě se nic nestane. Mýlí se, tvrdí vědci. Mají pravdu, ale... Nejen z pohledu psa, ale i člověka, se tohle bádání může jevit jako vědecký úlet.

Psí moč a výkaly v parcích a příměstských přírodních oblastech vytváří v těchto místech povážlivě vysoké hladiny dusíku a fosforu, což může mít nepříznivý dopad na rostliny, volně žijící zvířata i hmyz. Vyplývá to z výsledků nové studie, kterou vypracovali experti z univerzity v belgickém městě Gentu a která byla zveřejněna v odborném časopise Ecological Solutions and Evidence.

Když pes přehnojí...

Vědci ve svém výzkumu zjistili, že psí výkaly a moč ročně přidají v průměru 11 kilogramů dusíku a 5 kilogramů fosforu na hektar v přírodních oblastech u Gentu, které lidé se psy často navštěvují. Upozorňují, že koncentrace těchto živin přidaných do půdy opomíjenou „formou hnojení“ jsou natolik vysoké, že mohou být škodlivé pro biologickou rozmanitost a celý ekosystém.

Jsou to hodnoty srovnatelné s těmi, které se dostávají do půdy při chovu zemědělských zvířat. Ty se pohybují v rozmezí od pěti do 25 kilogramů.

Největší množství dusíku a fosforu se podle vědců ukládá kolem chodníků, a to především tam, kde je povinnost mít psy na vodítku. V těchto místech výzkumníci zaznamenali až 175 kilogramů dusíku a 73 kilogramů fosforu na hektar.

Vysoké hodnoty zmíněných prvků přitom mohou zůstávat v půdě až tři roky.

„Byli jsme překvapeni z toho velkého množství živin přítomného v psích výkalech,“ cituje deník The Guardian hlavního autora studie Pietera De Frenneho, který působí na Univerzitě v Gentu.

Vědci upozorňují, že podobná situace bude také v mnoha dalších oblastech Evropy. Na kontinentě žije celkem 87 milionů psů, z toho v Česku jich je registrováno víc než 2,5 milionu.

Vítězem se stává... bolševník

Belgičtí výzkumníci ve studii upozorňují, že většina ekosystémů je prostředí s nízkým obsahem fosforu a dusíku. Proto jsou jejich vysoké hodnoty pro rostliny zhoubné. Pravda, některým prospívají – ty bychom ale v přírodě raději neviděli. Je to například bolševník, jenž sice nezpůsobí tak katastrofální škody jako bolševik, avšak přírodu může silně poškodit, protože vytlačuje jiné druhy rostlin a poté i hmyz a zvířata, která se jimi živí.

Pokud chovatel psa poctivě sbírá jeho výkaly, odstraňuje téměř veškerý vyloučený fosfor, ale pouze poloviční množství dusíku, který se nachází také v moči.

Správci přírodních parků s citlivými ekosystémy by měli proto podle De Frenneho měli zvážit zákaz vstupu pro psy. „Poměrně velká politická pozornost se věnuje hodnotám atmosférického dusíku ze zemědělství, průmyslu a dopravy. Psi jsou však v tomto ohledu zcela opomíjeni,“ říká Pieter De Frenne.

Vědci budou ve výzkumu pokračovat, aby upřesnili dosavadní poznatky. Později by se chtěli věnovat také dopadům exkrementů domácích koček.

______________________

Pod čarou: Je pozoruhodné, na co si vědci najdou čas a za co dostanou zaplaceno. Není to poprvé, co tráví čas bádáním nad tím, zda a čím který druh škodí přírodě. Začalo to metanovýni emisemi krav, pokračuje výkaly psů a brzy přijdou na řadu kočky. Všichni tito tvorové jsou přitom k přírodě nesčíslněkrát šetrnější než člověk, který stojí za současným masovým vymíráním druhů a klimatickými změnami.

Zdroje:
Ecological Solutions and Evidence

Nejnovější články