Vznikla gigantická 3D mapa vesmíru. Najdi Zemi!

22. 7. 2020 – 7:59 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Vznikla gigantická 3D mapa vesmíru. Najdi Zemi!
Snímek nové mapy ukazující polohy a vzdálenosti nebeských objektů od Velkého třesku před 13,8 miliardami let až do současnosti. | zdroj: SDSS

Historii vesmíru jako na dlani poskytuje dosud nejpodrobnější mapa vesmíru. Ve videu se díky ní můžete proletět do miliardy let vzdálené historie.

Astrofyzici sestavili podrobnou 3D mapu vesmíru. Je výsledkem dvacetileté práce vědců shromážděných v konsorciu Sloan Digital Sky Survey (SDSS) a analýz více než čtyř milionů galaxií a dalších vesmírných těles. 

Mapa obsahuje podrobnou historii vesmíru, od Velkého třesku před 13,8 miliardy let a jeho expanzi až po současnost. Během prací provedli vědci dosud nejpřesnější měření rozpínání vesmíru. Vycházeli přitom z dat optického teleskopu v Novém Mexiku za posledních šest let.

Díky identifikaci prastarých kvasarů – vzdálených mladých galaxií, které obklopují superhmotné černé díry – dokázali badatelé zmapovat oblasti staré víc než jedenáct miliard let. Tím se zaplnila mezera v našich znalostech vesmíru.

Skvělý pohled na historii vesmíru nabízí následující video. Během několika minut se seznámíte s činností SDSS a uvidíte změny, které ve vesmíru nastaly v průběhu miliard let.

zdroj: YouTube

Na projektu pracovaly tři stovky vědců z tří desítek špičkových vědeckých institucí po celém světě.

"Úsilí vědců celého světa přineslo úplný příběh expanze vesmíru," cituje agentura Reuters astrofyzika Willa Percivala z Univerzity Waterloo v kanadském Ontariu, jednoho z vedoucích pracovníků projektu.

A teď odpověď na otázku, kde je Země. Můžeme k tomu použít přehlednější výřez mapy (pro detailnější zobrazení rozklikněte):

looking back sdss b Zpětný pohled ze současnosti na historii vzdálenou 13,8 miliardy let. | zdroj: SDSS

Patrně jste se už dovtípili, že naše planeta je nalevo (na horním obrázku uprostřed). Vzdálenosti od galaxií a kvasarů jsou označeny dobou zpětného pohledu k vesmírným objektům, která vyjadřuje, jak dlouho z nich musí letět světlo, aby se k nám dostalo.

Kvasary jsou znázorněny červenými tečkami a blíže nám jsou žlutě vyznačené galaxie. Pravý oblouk mapy je okrajem pozorovatelného vesmíru. Vidíme z něj mikrovlnné pozadí, tedy pozůstatky světla po Velkém třesku.

Převážná část prázdného prostoru mezi kvasary a okrajem pozorovatelného vesmíru pochází z "temných věků", z doby, než se vytvořily hvězdy, kvasary a galaxie.

A jako bonus nabízíme průlet částí vesmíru, který konsorcium SDSS zmapovalo.

zdroj: YouTube

Informace o projektu a jeho výsledky naleznete na webu SDSS. Práce vědců byla zveřejněna na předtiskovém serveru arXiv

Nejnovější články