Začíná se šířit nový typ omikronu. Uniká starým vakcínám

15. 9. 2022 – 20:58 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Začíná se šířit nový typ omikronu. Uniká starým vakcínám
Snímek z elektronového mikroskopu zobrazující částice koronaviru SARS-CoV-2 (modré kuličky) vystupující z povrchu buněk, v nichž se virus rozmnožil (replikoval). | zdroj: Profimedia

Světem se valí jedna vlna koronaviru za druhou. Je to jako jízda na horské dráze, počty infekcí stoupají a zase padají. A není jasné, kdy to skončí.

Ve světě, Evropě i Česku převládla covidová varianta omikron. V Británii teď se znepokojením sledují novou subvariantu omikronu BA.4.6.

Agentura pro zdravotní bezpečnost Spojeného království (UKHSA) v tiskové zprávě informuje, že během týdne začínajícího 14. srpna tento typ omikronu představoval 3,3 procenta vzorků ve Spojeném království. Za tří týdny se však rozrostl na 9 procent případů.

Subvarianta byla identifikována také v několika dalších evropských zemích včetně Česka, kde bylo počátkem září evidováno 27 případů.

Co tedy víme o BA.4.6 a čeho bychom se měli obávat?

V žurnálu The Conversation shrnuje poznatky o novém typu omikronu bioložka Manal Mohammedová z Westminsterské univerzity.

Kde se vzala?

Tradiční otázka: Jakou zprávou začít, dobrou, nebo špatnou? Postupujme tedy od těch znepokojujících poznatků k těm uklidňujícím.

Špatnou zprávou je, že zmíněná subvarianta vyniká schopností, jak unikat protilátkám vytvořeným nemocí covid, anebo očkováním.

Není zatím jasné, jak BA.4.6 vznikla, ale je možné, že by to může být rekombinantní typ koronaviru. Při rekombinaci infikují dvě různé varianty SARS-CoV-2 (virus, který způsobuje covid-19) stejného člověka ve stejnou dobu.

Subvarianta BA.4.6 je v mnoha ohledech podobná BA.4, subvariantě koronaviru, která se rozšířila na jaře. Obsahuje mutaci spike proteinu, což je protein na povrchu viru, která viru umožňuje vstoupit do lidských buněk.

Tato mutace, R346T, byla pozorována v jiných variantách a pomáhá subvariantě také unikat protilátkám.

„Už víme, že subvarianty omikronu jsou přenosnější než původní varianta. BA.4.6 se ukazuje být ještě lepší při obcházení imunitního systému než BA.5, která (zatím) ve světě i v Británii dominuje,“ píše bioložka Mohammedová a upozorňuje:

„Ačkoli tento závěr je založen na studii, která ještě nebyla recenzována (zveřejněna na webu bioRxiv), podporují ho další nově vznikající data, například ta, která zveřejnila Agentura pro zdravotní bezpečnost Spojeného království.“

Oxfordská univerzita oznámila, že lidé, kteří dostali tři dávky původní vakcíny Pfizer proti covidu, mají méně protilátek v reakci na subvariantu BA.4.6 než na známější a rozšířenější typy BA.4 nebo BA.5. „Právě tato informace je znepokojivá, protože naznačuje, že vakcíny mohou být proti BA.4.6 méně účinné,“ varuje bioložka.

Schopnost omikronové subvarianty BA.4.6 uniknout imunitě však podle Mohammedové může být výrazně omezena novými očkovacími látkami.

Jsou to bivalentní vakcíny proti covidu-19, které obsahují antigen jak proti původnímu kmeni viru SARS-CoV-2, tak i proti variantě omikron. Tyto vakcíny nedávno dorazily také do Česka.

Co víc, omicron obecně způsobuje méně závažná onemocnění než dřívější varianty. Bioložka očekává, že to bude platit i pro BA.4.6. Zatím v Británii nezaznamenali zvyšující se statistiku obětí.

Je s námi a mutuje

Mohammedová píše, že vznik BA.4.6 je každopádně znepokojivý. „Ukazuje se, že virus je stále s námi a mutuje, aby našel nové způsoby, jak překonat naši imunitní reakci z očkování a předchozích infekcí.“

„Víme, že lidé, kteří již dříve měli covid, se mohou virem nakazit znovu, a to platí zejména pro omikron. V některých případech mohou být následující epizody také horší,“ upozorňuje bioložka.

Proto Mohammedová zdůrazňuje, že očkování nabízí dobrou ochranu proti závažné formě nemoci a je stále „tou nejlepší zbraní, kterou proti covidu máme“.

Zdroje:
The Conversation, bioRxiv, UKHSA

Nejnovější články