Záhada, jak koronavirus proniká do lidského mozku, je blízko vysvětlení

21. 7. 2022 – 23:58 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Záhada, jak koronavirus proniká do lidského mozku, je blízko vysvětlení
Koronavirus si dokáže vyhloubit tunely do lidského mozku. | zdroj: Profimedia

Koronavirus se do mozku patrně „protuneluje“.

Covid-19 může ovlivnit chování mozku. Je spojován s mnoha neurologickými příznaky, včetně mozkové mlhy a zmatenosti.  

Koronavirus SARS-CoV-2, který tuto nemoc vyvolává, už pitevní studie v lidských mozcích odhalily. Jak se tam ale dostává, dosud nebylo objasněno.

Předchozí studie ukázaly, že receptor ACE2, který virus používá k tomu, aby vnikl do buněk, se v mozku – na rozdíl od buněk lemujících nos, ústa a plíce – téměř nevyskytuje.

Chiara Zurzolová z Pasteurova institutu ve Francii teď se svými spolupracovníky zjistila, že koronavirus může použít záludný způsob, jak se dostat do buněk, které tento receptor postrádají - přes buňky, které jej mají.

Virus tunelář

Poznatky z nového výzkumu, které vědci popisují v časopisu Science Advances, naznačují, že virus do mozku proniká z buněk v nose. Staví si z nich trubičky, kterými pak do mozku cestuje.

Výzkumníci povedli experimenty v misce s koronavirem a dvěma různými typy buněk. Jeden s názvem SH-SY5Y použili k modelování lidských mozkových buněk. Druhý typ buněk, Vero E6, jim posloužil k modelování buněk, které lemují povrchy těla, včetně nosu.

Modelové mozkové buňky samy o sobě nemohly být nakaženy koronavirem, protože jim chyběl receptor ACE2. Když se ale vyvíjely ve stejné misce jako modelové buňky nosu, které tyto receptory měly, infikovaly se.

Pod výkonným elektronovým mikroskopem vědci viděli, že po vstupu do modelových buněk nosu virus stimuloval buňky k růstu malých trubiček nazývaných tunelové nanotrubice, které vytvořily spojení s modelovými mozkovými buňkami.

Virus tyto nanotrubice dokázal využít k transportu virových částic mezi dvěma typy buněk.

Ověření je na cestě

„Myslím, že je to velmi zajímavá studie, protože poskytuje pěkný, úhledný mechanismus, kterým lze virus přenést z jedné buňky do druhé, a přitom obejít potřebu receptorů ACE2,“ řekl magazínu New Scientist Frederic Meunier ze státní univerzity v australském státu Queenslandu, který ji hodnotil.

Poznamenal však, že experiment byl omezen na buňky v Petriho misce a mechanismus bude ho nutné potvrdit v dalších detailnějších studiích.

SH-SY5Y _Pasteur_Institute Tunelové nanotrubice, kterými se koronavirus může dostat do mozku. | zdroj: kredit-Pasteur Institute

Zurzolová je se svou skupinu už chystá. Modeluje jednotlivé orgány (organ-on-a-chip), a připravuje jejich vzájemné provázání, které blíž napodobí interakce mezi buňkami v nose a mozku.

„Pokud se potvrdí, že tunelovými nanotrubicemi se částice koronaviru přenesou z nosu do mozku, můžeme být schopni vyvinout léky, které je zablokují,“ upozornila Zurzolová.

Zdroje:
New Scientist, Science Advances

Nejnovější články