‚Zbytečný‘ orgán, který lékaři často odstraňují, nás může chránit před rakovinou

15. 8. 2023 – 23:59 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

‚Zbytečný‘ orgán, který lékaři často odstraňují, nás může chránit před rakovinou
Brzlík v lidském těle. | zdroj: Profimedia

Maličkost, kterou máme v těle a které leckdy nepřikládáme velký význam, může být pro naše zdraví veledůležitá.

Za hrudní kostí se ukrývá malá tuková žláza, o které se často říká, že je v dospělosti „zbytečná“. Nedávná studie však naznačuje, že brzlík není zdaleka tak nepotřebný, jak si odborníci dříve mysleli.

Vědci zjistili, že ti, kterým byl brzlík odstraněn, čelí v pozdějším věku zvýšenému riziku úmrtí z jakékoli příčiny. Co víc, znatelně se u nich zvyšuje riziko vzniku rakoviny.

Studie, publikovaná v odborném časopise The New England Journal of Medicine je observační (pozorovací, založená na datech), nemůže proto prokázat, že odstranění brzlíku přímo způsobuje rakovinu nebo jiná smrtelná onemocnění. Avšak vědci jsou svými zjištěními znepokojeni. Dokud nebudou vědět víc, tvrdí, že zachování brzlíku „by mělo být klinickou prioritou“, pokud je to možné.

„Rozsah rizika, který jsme v datech viděli, byl něčím, co bychom nikdy nečekali,“ cituje žurnál The Harvard Gazette onkologa Davida Scaddena.

Překvapivá data

Je známo, že v dětství hraje brzlík určitou roli při vývoji imunitního systému. Pokud je žláza odstraněna v mladém věku, pacienti vykazují dlouhodobé snížení počtu T-buněk, což je typ bílých krvinek, které bojují proti choroboplodným zárodkům a nemocem.

Děti bez brzlíku mívají také sklony k horší imunitní odpovědi na vakcíny.

V době puberty se však brzlík scvrkává a produkuje mnohem méně T-buněk. Zdánlivě se tedy dá odstranit bez bezprostřední újmy. A protože se nachází před srdcem, často se vyjímá při kardiochirurgických operacích jako předmět komplikující zákrok.

Pravda, někteří pacienti s rakovinou brzlíku nebo chronickými autoimunitními chorobami, vyžadují thymektomii, při níž je brzlík chirurgicky odstraněn. U většiny lidí ale žláza neškodí. Naopak, může být prospěšná.

Z dat o pacientech ze státního zdravotnického systému porovnávali bostonští vědci zdravotní stav těch, kteří podstoupili kardiochirurgický zákrok. Více než šesti tisícům (kontrolní skupina) při něm nebyl brzlík odstraněn a 1 146 byl brzlík při zákroku vyjmut.

U jedinců ze druhé skupiny, kteří podstoupili thymektomii, byla téměř dvakrát vyšší pravděpodobnost úmrtí do pěti let než u lidí z kontrolní skupiny, a to i po zohlednění pohlaví, věku, rasy a pacientů s rakovinou brzlíku, nebo pooperačními infekcemi.

U pacientů, kterým byl odstraněn brzlík, byla také dvakrát vyšší pravděpodobnost, že se u nich do pěti let od operace vyvine rakovina. Navíc tato rakovina byla obecně agresivnější a po léčbě se často vracela ve srovnání s jedinci patřící do kontrolní skupiny.

I brzlík může být důležitý

Proč tyto souvislosti existují, není známo, ale vědci mají podezření, že nedostatek brzlíku nějakým způsobem narušuje správnou funkci imunitního systému dospělých.

Skupina pacientů, kteří podstoupili thymektomii, vykazovala v krevním obraze méně rozmanitých T-buněčných receptorů, což by mohlo přispět k rozvoji rakoviny nebo autoimunitních onemocnění po operaci.

„Naše zjištění podporují úlohu brzlíku, který přispívá k tvorbě nových T-buněk v dospělosti a k udržení zdraví dospělého člověka,“ shrnují autoři závěry své studie.

Výsledky studie podle nich naznačují, že brzlík hraje důležitou roli v našem zdraví, a to až do konce života.

Zdroje:

Nejnovější články