Články autora: roj

Vesmír

Bývalý šéfredaktor Neddu získal prestižní cenu astronomické společnosti

Už deset let se mohou české děti v tetralogii Jirkova dobrodružství srozumitelně a poutavě seznamovat s populárními texty astrofyzika Stephena Hawkinga a jeho dcery Lucy. Rozsáhlou sérii přeložil bývalý šéfredaktor Neddu Lukáš Grygar. Za svůj překlad získal od České astronomické společnosti prestižní cenu Littera Astronomica.
Člověk

Neslyšící děti s kochleárním implantátem se učí slova rychleji než slyšící

Kochleární implantát je pro neslyšící takový malý zázrak. Pokud se jim implantuje už v raném dětství, po letech zpravidla nikdo nepozná, že mluví s neslyšícím. Nová studie navíc ukázala, že se děti po jeho implantaci učí slova mnohem rychleji, než slyšící.
Příroda

Tajemství přežití: Jak utéct před gepardem

Když dojde na setkání antilopy s gepardem, nemá zpravidla antilopa šanci. Pokud však kořist zvolí správnou techniku útěku, může přežít. Její výhoda je v pomalosti, ukázala nová studie.
Člověk

Tajemství veřejných bazénu odhaleno: Kolik se v nich nachází moči?

Močení do vody je nechutné, nehygienické a neslušné, ale někdy to udělal snad každý. Dokonce se k tomu přiznávají i olympijští plavci. Vědci nyní spočítali, kolik moči plave ve veřejných bazénech. Inu, málo jí rozhodně není…
Příroda

Když není k mání vhodná samice... Sex makaka se srnou překvapil vědce

Případy, kdy se lachtani páří tučňáky, jsou poměrně časté, ale rozhodně nejde říct, že by šlo o dobrovolný sex. Na rozdíl od trochu neortodoxního partnerského vztahu mezi makaky a srnami jelena siky, který překvapil vědce. Srna nejenže od sebe opici neodhání, ale ještě po něm "uklidí". 
Vesmír

Nebe rozzáří obří superúplněk. Největší od roku 1948

Jasnou mrazivou noc v pondělí ozáří obří Měsíc v úplňku. Bude největší a nejjasnější za posledních 68 let. Na další podobně velký superúplněk si budeme muset počkat až do roku 2034.
Magazín

Nevlastní bratr Karla IV. přišel na svět císařským řezem, objevili čeští vědci

První úspěšný císařský řez provedli lékaři v Praze v roce 1337 druhé manželce českého krále Jana Lucemburského Beatrix Bourbonské. Podle českých lékařů a historiků se císařským řezem narodil nevlastní bratr Karla IV. Václav.
Magazín

Proč skuteční Vikingové nenosili rohaté helmy

Stejně jako si všichni automaticky představují princezny jako krásné éterické bytosti, Vikingy mají odnepaměti spojené s rohatými helmami. Ovšem tato paměť tady sahá ve skutečnosti jen pár desítek let do minulosti. Mýtus o vikingských přilbách totiž vznikl až koncem 19. století. A měl ho na svědomí jeden člověk…