Bývalý šéfredaktor Neddu získal prestižní cenu astronomické společnosti

6. 10. 2018 – 18:09 | Vesmír | roj | Diskuze:

Bývalý šéfredaktor Neddu získal prestižní cenu astronomické společnosti
Lukáš Grygar se svým otcem Jiřím Grygarem | zdroj: GAMES.cz

Už deset let se mohou české děti v tetralogii Jirkova dobrodružství srozumitelně a poutavě seznamovat s populárními texty astrofyzika Stephena Hawkinga a jeho dcery Lucy. Rozsáhlou sérii přeložil bývalý šéfredaktor Neddu Lukáš Grygar. Za svůj překlad získal od České astronomické společnosti prestižní cenu Littera Astronomica.

V sérii zažívají děti Jirka a Anička společně s profesorem Erikem dobrodružství, v rámci nichž nenásilně mladým čtenářům vysvětlují konkrétní vědecká témata, teorie a astronomické jevy. První díl Jirkův tajný klíč vyšel v edici Universum Knižního klubu v roce 2008, následovaly díly Jirkův vesmírný lov pokladů, Jirka a velký třesk a na koncem roku 2016 poslední kniha Jirka a neprolomitelný šifra.

Cenu Česká astronomická společnost uděluje osobnostem nebo nakladatelstvím za to, že svým literárním dílem významně přispěly k popularizaci astronomie u Česku. "Přestože Lukáš Grygar nikdy astrofyziku nestudoval, projevil velkou míru teoretických znalostí doplněných o perfektní schopnost srozumitelné popularizace. Opakované vydání úspěch nejen samotného díla, ale i jeho překladu jen dokládá," uvedla společnost.

Vyzdvihla mimo jiné to, že v Grygarově překladu nezanikl pověstný Hawkingův humor: "Chytlavý příběh Grygarovým překladem neztratil nic ze své původní verze, ba naopak."

Na překladu Grygar spolupracovat se svým otcem Jiřím Grygarem, významným českým astronomem, astrofyzikem a popularizátorem vědy. Ten kontroloval faktografickou část knihy, stejně jako tomu bylo při spolupráci Hawkinga a jeho dcery.

"Kdybyste mi před pětadvaceti lety řekli, že budu jednou přebírat stejnou cenu jako táta, patrně bych vás neslyšel, protože jsem zrovna bulel v jeho pracovně při doučování matiky," řekl Grygar po pátečním převzetí ceny. Jejími laureáty jsou mimo jiné i Josip Kleczek z Astronomického ústavu AV ČR, Antonín Rükl z Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy či Zdeněk Mikulášek z  Masarykovy univerzity.

Lukáš Grygar začínal jako herní publicista, od roku 2010 působí na serveru Games.cz, kde mimo jiné připravuje a moderuje pořad Fight Club, od roku 2013 je editorem a korektorem herního magazínu Level. V roce 2014 navíc stál u zrodu Neddu, dal mu jeho tvář, sepsal pro něj přes tři stovky článků a první rok ho vedl i jako šéfredaktor.

Kromě toho je editorem hudebního časopisu Full Moon, na Radiu 1 moderuje pravidelné noční pásmo a sám je aktivním hudebníkem.

Nejnovější články