Články autora: Lenka Dvořáčková

Magazín

Kouří veřejně marihuanu a ještě jí za to platí

Gratulujeme, stala jste se naším dvorním huličem! Když se Kayla Gerberová zprávu, byť jistě sdělenou trochu solidnějšími slovy, dozvěděla, skákala a křičela radostí. Získala práci snů nejednoho konzumenta marihuany – stala se jednou z osmi placených znalců konopí.
Člověk

Syndrom toxického šoku: Vzácné onemocnění, které ale nezabíjí jen menstruující ženy

Syndrom toxického šoku. Tato tři slova zná každá žena či dívka, která někdy použila nebo jen uvažovala o použití tamponu. Varování musí být na každé krabičce. I to přesto, že jsou jen jednou z mnoha příčin propuknutí toxického šoku. Co přesně o této záhadné nemoci víme?
Příroda

Svět mořských želv začínají ovládat samice. Bohužel

Největší světová populace mořských želv, která hnízdí na Velkém bariérovém útesu, může do několika desetiletí vyhynout. Kvůli globálnímu oteplování se z nakladených vajec líhnout v naprosté většině jen samice.
Příroda

Smrtící houbová choroba ohrožuje hady po celém světě

Hadí populace po celém světě ohrožuje potenciálně smrtící houbová choroba. Podle nové studie nejsou proti houbě, která na jejich těle způsobuje léze vedoucí k infekci a následně smrti, imunní žádné druhy.
Příroda

Na pultech se objevilo první geneticky modifikované jablko. Nehnědne

Po rozkrojení a vystavení kyslíku nezhnědne - první geneticky upravené jablko se dostalo do obchodů. I když zatím jen amerických, kde má svým dlouhotrvajícím "bezchybným" vzhledem motivovat zákazníky k větší konzumaci ovoce a menšímu plýtvání jídlem.
Příroda

Mouchy přenášejí víc chorob, než se dosud předpokládalo

Mouchy patří společně s hlodavci mezi nejvýznamnější přenašeče chorob. Nyní dokonce vědci zjistili, že nemocí přenášejí mnohem víc, než se dosud předpokládalo. 
Člověk

Mají se kardiaci bát sexu? Vědci znají odpověď

Náruživé sexuální hrátky končící zástavou srdce jednoho z účastníků – většinou staršího muže – se objevují v literatuře i ve filmech. V reálném životě ale taková situace nastává jen zcela výjimečně, tvrdí první studie, která se souvislostí sexu a srdeční zástavy věnuje.
Příroda

Pavouci by zvládli za rok sníst všechny lidi na Zemi

Lidi trpící arachnofobií asi příliš nepotěší zpráva, že podle entomologického průzkumu se nacházejí pavouci ve sto procentech domů a bytů, a to hlavně v koupelnách a ložnicích. Ještě děsivější zpráva ale je, že pokud by pavouci "chtěli", stačí jim k vyhubení celého lidstva pouhý rok. Tak dlouho by jim trvalo, než snědí všechny obyvatele planety.