Mouchy přenášejí víc chorob, než se dosud předpokládalo

27. 11. 2017 – 16:59 | Příroda | Lenka Dvořáčková | Diskuze:

Mouchy přenášejí víc chorob, než se dosud předpokládalo
Mouchy přenášejí víc chorob, než jsme si mysleli. Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Mouchy patří společně s hlodavci mezi nejvýznamnější přenašeče chorob. Nyní dokonce vědci zjistili, že nemocí přenášejí mnohem víc, než se dosud předpokládalo. 

Vědci našli na těle much domácích a bzučivek, tedy dvou druhů, které se vyskytují hlavně u lidských obydlí, dohromady více než 600 různých bakterií. Většina z nich způsobuje i lidské infekce – včetně zažívacích potíží, otravy krve či zápal plic.

Mouchy mohou bakterie přenášet prakticky na jakékoli části svého těla, jak dokazují experimenty. Takže v podstatě každý jejich "krok" může znamenat nebezpečí. "Lidé věděli, že mouchy přenášejí určité patogeny, neměli ale tušení, v jakém rozsahu se tak děje," uvedl spoluautor studie, Donald Bryant z Pensylvánské státní univerzity.

Tým entomologů na základě rozborů DNA identifikoval mikroorganismy žijící na tělech mouchy domácí (Musca domestica) a Chrysomya megacephala. Mouše domácí, která se vyskytuje po celém světě, jich na těle našli 351, druhý druh, který obývá spíš teplejší podnebí, jich na těle nesl "jen" 316. Velké množství patogenů našli odborníci na tělech obou much.

Ve studii publikované v odborném magazínu Scientific Reports upozorňují nejen na riziko, které tento obtížný hmyz přináší, ale i na možná potenciál. Vlastnosti much "sbírat" na sebe bakterie, by se totiž dalo využít v rámci včasného zjišťování patogenů v konkrétních oblastech.

Podle ředitele Nanyangské technologické univerzity v Singapuru Stephana Schustera by se mohly mouchy do konkrétních menších prostorů vypouštět jako živé "drony" sbírající biologický materiál. Na svá těla by pochytaly patogeny, které by pak vědci po následném odchytu mohli zanalyzovat.

Zdroje:
BBC

Nejnovější články