Články autora: pal

Příroda

Podivuhodné dějiny žraloků: Od evolučního mistrovství k hrozbě vyhynutí

Když se řekne žralok, většina lidí si představí torpédovitého zabijáka s obří zubatou tlamou jako vystřiženého z legendárního bijáku Čelisti. Jenže na světě existuje mnoho různých druhů žraloků rozmanitého vzhledu. Pověst nelítostných zabijáků, která žraloky neprávem obklopuje, se podepsala na tom, že jejich počet v posledních desetiletích výrazně klesl a ekologové bijí na poplach. Bez ochrany hrozí tvorům, které představují mistrovské dílo evoluce, úplné vyhynutí. 
Magazín

Střílet, nebo chránit: Jak se žije po boku nebezpečných medvědů

Jméno Charlese Watertona zná jen málo lidí. Přesto to byl právě on, kdo inspiroval Charlese Darwina k cestě do jižní Ameriky, kde slavný přírodovědec formuloval svou evoluční teorii. Waterton byl jedním z prvních, kdo založil přírodní rezervaci a díky tomu změnil pohled společnosti 19. století na ochranu fauny a flory. Park, který dostal jeho jméno, najdete v jihozápadním cípu kanadské Alberty.
Člověk

Pravěcí Britové mumifikovali své mrtvé stejně jako Egypťané

Mumifikace  mrtvých je spojována především s egyptskou civilizací. Nové archeologické výzkumy odhalily, že totéž dělali i pravěcí obyvatelé Británie a to zhruba ve stejné době. Britové se tímto způsobem snažili zajistit, aby tělesné schránky jejich blízkých přežily celá desetiletí. 
Vesmír

Úplné zatmění a superúplněk: Krvavý Měsíc byl vidět i v Česku

Obyvatelé severní polokoule měli v noci z neděle na pondělí příležitost spatřit úplné zatmění Měsíce. Tento jev doprovázel tzv. superúplněk, kdy měl Měsíc načervenalou barvu. O pozorování nezvyklého úkazu byl mezi lidmi velký zájem. Například do hvězdárny v Ondřejově dorazily desítky lidí. 
Příroda

Vědci objevili na Aljašce nový druh dinosaura s kachním zobákem

Nejnovější archeologické výzkumy z oblasti Aljašky podporují teorii o tom, že některé druhy dinosaurů byly schopné přežívat i v mnohem chladnějším klimatu, než se vědci domnívali. Právě na Aljašce byl objeven nový druh Hadrosaura (kachnozubého dinosaura), který žil v tomto nehostinném a chladném podnebí před 69 milióny lety. 
Příroda

Když želva poráží zajíce: Vědci zkoumají Ezopovu bajku

V jedné z Ezopových bajek závodí zajíc s želvou, ale ta ho nakonec porazí, když si sebevědomý zajíc na chvíli zdřímne. Mohl by se podobný závod někdy odehrát v přírodě a je možné, aby želva porazila zajíce? Na tyto otázky se snaží odpovědět britští vědci. 
Příroda

Opice užívají kamenné nástroje tisíce let, zjistili archeologové

Archeologové objevili zvláštní kamenné nástroje v pralesích západní Afriky i na plážích v Thajsku. Pocházejí ze stejné doby jako egyptské pyramidy a náhodný pozorovatel by asi dlouho musel přemýšlet, k čemu tyto nástroje sloužily. Nevytvořila je totiž lidská ruka. 
Příroda

Život cikád zamotal vědcům hlavu. Hraje v něm roli podivná matematika

Cikády fascinují vědce už několik let. Stále nemáme přesnou představu o tom, jak vlastně žijí. Na začátku léta se v oblastech, kde se vyskytují, rozezní jejich „milostný zpěv“, který je stejně tak hlasitý jako zvuk motoru tryskového letadla nebo rockový koncert.