Armageddon z vesmíru v příštích tisíci letech nedorazí

16. 5. 2023 – 23:58 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Armageddon z vesmíru v příštích tisíci letech nedorazí
Počítačová kresba velkého asteroidu prolétajícího v blízkosti Země. | zdroj: Profimedia

Spěte klidně, pozemšťané. Osud dinosaurů nám nehrozí. Zatím…

Nová studie naznačuje, že vesmírný objekt, který by mohl vyhladit civilizaci v příštích tisíci letech do naší planety nenarazí. Nedá se však vyloučit srážka s asteroidem nebo kometou, která může vymazat z mapy velká města.

Jednou za miliony let

Před 66 miliony let narazila do Země obrovská vesmírná skála (asteroid, nebo kometa) o průměru až deset kilometrů. Rázová vlna, ohnivá smršť a tsunami změnily povrch Země k nepoznání. Dílo zkázy dokonaly výkyvy podnebí způsobené velkým množstvím skleníkových plynů i popílku v ovzduší planety.

Vesmírný tulák ukončil éru, v níž vládli Zemi dinosauři. Komě nich vyhynuli také ptakoještěři a mnozí bezobratlí i mnoho vývojových linií savců. Lidé měli obrovské štěstí, protože mezi druhy, které přežily, patřili předci pozdějších primátů, tedy prapředci druhu Homo.

Dopady takových těles jsou mimořádně vzácné. Americká NASA odhadla, že dopad vesmírného objektu o velikosti přesahující kilometr, který může vést k fatálnímu úpadku nebo dokonce zániku civilizace, postihne naši planetu jen jednou za několik milionů let.

Problém je v tom, že takovou událost pro příští milion let nedokážeme vyloučit. Astronom Oscar Fuentes-Muñoz a jeho spolupracovníci z Univerzity Colorado v Boulderu však tvrdí, že jejich počítačový model to dokázal aspoň pro příštích tisíc let.

Tisíc klidných let?

Katalog planetek, které se nacházejí v blízkosti Země a jsou větší než jeden kilometr, je nyní podle NASA kompletní z 95 procent. Známe téměř 1000 takových objektů. Sledování jejich drah umožnilo astronomům předpovídat trajektorie planetek 100 let do budoucnosti.

„Prozatím to vypadá, že civilizace jako celek si může oddechnout. V určitém okamžiku sem ale něco, co ji může zničit, zamíří.“                           Áine O'Brienová, planetární vědkyně

V nové studii zveřejněné ve vědecké databázi arXiv použili vědci sofistikované počítačové modelování. Dokázali určit část dráhy, která může objekty přiblížit k Zemi a předpověď posunuli až do budoucnosti vzdálené 1000 let.

Z objektů, jejichž trajektorie tým vymodeloval, byl nejrizikovější asteroid 1994 PC1. Kamenné těleso o průměru zhruba jednoho kilometru, má 0,00151procentní šanci, že v příštích tisíci letech proletí v blízkosti naší planety.

Je to mizivá pravděpodobnost, přesto představuje deset- a vícekrát vyšší riziko, než jakýkoli jiný objekt této velikosti.

„Není pravděpodobné, že 1994 PC1 do Země narazí, ale připraví nám skvělou vědeckou příležitost k pozorování. Bude to obrovský asteroid, který proletí blízko nás,“ cituje Fuentese-Muñoze žurnál MIT Technology Review.

Studii jeho týmu inspiroval požadavek amerického Kongresu, aby NASA katalogizovala aspoň 90 procent blízkozemních planetek větších než kilometr. To jsou objekty, jejichž oběžná dráha leží blízko oběžné dráhy Země.

Mohou přiletět zabijáci měst

Hrozbou však mohou být menší objekty, které jsou mnohem hojnější. Pro asteroidy větší než 140 metrů, které by mohly zničit celá velká města, je katalog NASA kompletní jen ze 40 procent, upozorňuje Fuentes-Muñoz.

NEOWISE_604 Na časovém snímku z vesmírného teleskopu pro lov asteroidů NEOWISE představují zelené kroužky blízkozemní objekty, žluté čtverce komety a šedé tečky asteroidy. | zdroj: kredit- NASA/JPL/Caltech

K jejich odhalování by měla výrazně přispět observatoř Vera C. Rubin v Chile, také Large Synoptic Survey Telescope (Velký celooblohový dalekohled), která má příští rok zahájit rozsáhlý průzkum sluneční soustavy.

„Prozatím to vypadá, že civilizace jako celek si může oddechnout. V určitém okamžiku sem ale něco, co ji může zničit, zamíří,“ upozorňuje Áine O'Brienová z Glasgowské univerzity, planetární vědkyně, která sleduje přilétající objekty.

Studie z Colorada každopádně naznačuje, že tento okamžik by neměl nastat dřív než v roce 3000.

Zdroje:

Nejnovější články