Částice z kávové sedliny může chránit před obávanou nemocí

1. 12. 2023 – 23:28 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Částice z kávové sedliny může chránit před obávanou nemocí
Káva může posloužit jako užitečný antioxidant. | zdroj: Profimedia

Káva může sloužit k netušené věci. Naznačuje to výzkum, ve kterém vědci z Texaské univerzity v El Pasu vytvořili z částeček mleté kávy sloučeninu, která je schopna pomoci v obraně před Parkinsonovou chorobou.

Vědci vědí, že už dlouho předtím, než se objeví příznaky obávané neurodegenerativní nemoci - Parkinsonovy choroby - selhávají mozkové tkáně pod náporem chemických útoků.

Posílení našeho nervového systému proti takovým útokům vyžaduje propašovat nějaký druh ochrany přes hranici nazývanou hematoencefalická bariéra.

Tato bariéra odděluje mozkové tkáně od krevního řečiště. Přes ní se dostanou jen molekuly, které souvisejí s běžným fungováním těla. A protože většinu známých léků bariéra zastaví, nemůžeme se před chorobou účinně bránit.

„Je velmi důležité řešit (mozkové) poruchy dříve, než se dostanou do klinické fáze. Potom je už pravděpodobně pozdě,“ cituje časopis Science Alert vedoucího výzkumu Maheshe Narayana.

Jak ale překonat ochrannou bariéru mozku?

Kyselina kávová dělá divy

Parkinsonova choroba je spojena s tvorbou volných superoxidových radikálů, které spouští řetězec reakcí směřujících k odumírání nervových buněk (neuronů).

Hematoencefalická bariéra přitom nepouští do mozkových tkání prospěšné antioxidanty. Až na výjimku – kyselinu kávovou.

Tento antioxidant, který se nachází ve víně, jablkách a samosebou také v kávě, je přítomný v mozkomíšním moku, což naznačuje, že v určitých koncentracích dokáže proklouznout přes ochranný val našeho nervového systému.

Výzkumníci chtěli zvýšit účinnost kyseliny kávové. Proto upravili její částice do podoby „kvantových teček“. Tyto objekty, kterým se přezdívá také „umělé atomy“, mají díky velikosti jen několika nanometrů určité vlastnosti kvantového světa.

Přeměnou uhlíkových kvantových teček kyseliny kávové potom dokázali posílit vazby v molekulách, což jim umožnilo proklouznout přes hematoencefalickou bariéru a zvýšilo schopnost nanočásteček likvidovat volné radikály.

Parkinsonova choroba je onemocnění nervové soustavy, které souvisí s úbytkem nervových buněk v části mozku Substantia nigra (černá substance). Tyto buňky obyčejně vylučují látku dopamin, která přenáší signály mezi nervovými buňkami (neurony). Nedostatek dopaminu způsobuje, že pacient není schopen ovládat svůj pohyb.

Výzkumníci tuto schopnost otestovali na laboratorních buňkách.  Testy popsané ve studii publikované v magazínu Science Direct ukázaly, že upravená kyselina kávová účinně brání shlukování proteinů, které je spojeno s neurodegenerací.

„Žádná ze současných léčebných metod Parkinsonovu chorobu neléčí, ale pouze pomáhá zvládat jejich příznaky. Naším cílem je najít lék tím, že se budeme zabývat atomárními a molekulárními základy, které jsou příčinou onemocnění. A uhlíkové kvantové tečky na bázi kyseliny kávové naznačují, že mohou být v léčbě neurodegenerativních poruch prospěšné,“ říká jeden ze spoluautorů studie Jyotish Kumar,

Získáme účinný a levný lék?

Studie je prvním krokem na delší cestě za účinným lékem.

Vědci doufají, že jejich technologie by mohla být levným i spolehlivým typem léčky neurodegenerativních onemocnění. K tomu však povede ještě dlouhá cesta přes testy na modelových organismech a na lidech.

Zdroje:

Nejnovější články