Člověk
Člověk
Nová naděje na Parkinsonovu nemoc: střevo, bakterie a jednoduché vitamíny
1. 12. 2025
|
Miroslav Krajča
Tradičně se Parkinsonova nemoc vnímala jako choroba mozku — degenerace dopaminových buněk a hromadění toxické bílkoviny α‑synuklein. Nový výzkum ovšem ukazuje, že některé formy nemoci mohou začínat ve střevech: u pacientů se prokazatelně mění mikrobiom — a ztráta bakterií, které produkují B-vitamíny, vede ke snížené produkci ochranných metabolitů. Autoři studie, publikované v květnu 2024, navrhují potenciálně jednoduchou léčbu: doplnění vitamínů B2 (riboflavin) a B7 (biotin), které by mohly zpomalit rozvoj nemoci.
Člověk
Kdo zničil les na Velikonočním ostrově? Lidé to překvapivě nebyli
1. 12. 2025
|
Radek Chlup
Velikonoční ostrov (Rapa Nui) je známý monumentálními sochami moai a dramatickým příběhem o kolapsu polynéské civilizace. Ta měla zničit sama sebe vykácením lesů. Zatímco kamenné hlavy na ostrově dál pevně vzhlížejí, příběh konce polynéské civilizace podle vědců přestává dávat smysl. Teď zjistili, že bylo všechno jinak.
Člověk
Pomerančový džus může pro váš organismus udělat více, než si myslíte
30. 11. 2025
|
Radek Chlup
Pomerančový džus pijeme, protože nám chutná. Stal se běžnou součástí našich snídaní. Podle nové studie je tento návyk zdravější, než si myslíme. Osvěžující nápoj dokáže měnit aktivitu tisíců genů v našich imunitních buňkách, řídících zánětlivé procesy, krevní tlak nebo způsob zpracovávání cukru naším organismem.
Člověk
Udušení je jen jedním ze zdravotních rizik spolknutí rybích kostí
30. 11. 2025
|
Radek Chlup
Ryby jsou neuvěřitelně zdravé. Organismu poskytují minerály, bílkoviny a omega-3 masné kyseliny. Prospívají srdci, mozku, nervovému systému a krevnímu tlaku. Zároveň jsou smrtelně nebezpečné a při jejich konzumaci je vyžadována opatrnost, kterou konzumenti většinou zanedbávají.
Člověk
Kam opravdu mizí odpad z modrého kontejneru
30. 11. 2025
|
Miroslav Krajča
Možná jste to zažili včera večer: dojíte jogurt, dohadujete se sami se sebou, jestli kelímek opláchnout, a s lehkým pocitem zadostiučinění ho vhodíte do plastu. Někde v pozadí běží uklidňující představa, že se promění v nový kelímek nebo lavičku v parku. Jenže podle novináře Alexandera Clappa, autora knihy Waste Wars: The Wild Afterlife of Your Trash a hosta pořadu Science Friday, je realita mnohem temnější: většina našeho plastu končí v chudších zemích, kde se pálí, drtí a pomalu vrací zpátky k nám – v podobě toxických chemikálií a mikroplastů v půdě, vodě a jídle.
Člověk
„Jsem za pět minut tam“ (a nejsem): co věda říká o chronických opozdilcích
29. 11. 2025
|
Miroslav Krajča
Každá parta má svého věčného opozdilce. Ten, kdo píše „už jsem na cestě“, zatímco ještě stojí ve sprše. Dlouho se mělo za to, že jde hlavně o neúctu nebo špatnou výchovu. Jenže nová vlna výzkumů ukazuje mnohem složitější obraz: za chronickou pozdností stojí směs osobnostních rysů, kognitivních zkreslení, vnitřních biologických hodin i neurovývojových odlišností.
Člověk
Co se děje s lidským mozkem během Black Friday? Odpověď vědců je znepokojivá
29. 11. 2025
|
Radek Chlup
Každý listopad zaplaví internet i obchody lavina „skvělých nabídek“ a časově omezených slev, vrcholících během Black Friday. Z původně jednodenní akce se stal nejméně týdenní maraton pobláznění, během něhož nám prodejci dávají pocit, že si nesmíme nic nechat ujít. Jde o promyšlený psychologický tlak, využívající slabiny lidského mozku.
Člověk
Kdy se Vikingové opravdu vylodili na Islandu? Všechno bylo jinak, zjistili vědci
28. 11. 2025
|
Radek Chlup
Podle klasických historických výkladů, odkazujících na islandské kroniky, se první vikingští osadníci na ostrově vylodili kolem roku 874 našeho letopočtu. Nová studie, založená na získávání enviromentální DNA (eDNA) ze dna jezera Tjörnin, však jejich příchod posunula o 70 let dříve.