Extrémní horka udělají z rozsáhlých oblastí místa nebezpečná pro život

12. 9. 2022 – 23:47 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Extrémní horka udělají z rozsáhlých oblastí místa nebezpečná pro život
Horko ve spojení s vlhkostí bude stále větší hrozbou. | zdroj: Profimedia

Svět se otepluje a mnohá místa blízká rovníku se ještě v tomto století stanou pro člověka neobyvatelná.

Globální oteplování můžeme jen zpomalit, ne však zastavit. I kdybychom růst teplot do konce století dokázali omezit na dva stupně Celsia proti předindustriální úrovni, což byl cíl klimatického summitu v Paříži před sedmi lety, tropy a zčásti subtropy se stanou oblastmi, kde budou po většinu roku panovat pro člověka vražedné teploty. Platí to mimo jiné pro subsaharskou Afriku a indický subkontinent.

Takové varování obsahuje studie výzkumníků z Washingtonské univerzity v americkém Seattlu, publikovaná ve vědeckém žurnálu Communications Earth & Environment. A k tomu její autoři upozorňují, že hranici dvou stupňů s vysokou pravděpodobností překročíme mnohem dřív, než se donedávna předpokládalo.

Šance, že takový vývoj odvrátíme, se blíží nule. Vědci ve své projekci odhadli, že máme pouze 0,1procentní vyhlídku na to, že globální teplota se do roku 2100 zvýší jen o „vysněných“ 1,5 stupně Celsia. Zato předpokládají, že hranici dvou stupňů planeta překročí už kolem roku 2050.

Zrádná vlhkost

K tomu, že se na Zemi budou rychle rozšiřovat oblasti s podmínkami, které ohrožují život, dospěli badatelé z teplotních dat a z údajů vlhkosti.

Vlhkost bývá při vnímání tepla podceňována, je však důležitá. Čím vyšší je v atmosféře úroveň vlhkosti, tím méně se lidské tělo dokáže ochladit pocením. Tento jev znáte z nedávných dní – ačkoli déšť snížil teplotu, měli jste pocit, že se nacházíte v roztopeném skleníku, protože se zvýšila vlhkost.

Výzkumy přitom ukazují, že při stoprocentní vlhkosti může už 31 stupňů ohrožovat životy mladých a zdravých jedinců.

Podle nejnovějších odhadů je globální oteplování v současnosti za každým třetím úmrtím v důsledku horka. V horkých a vlhkých oblastech má čím dál větší počet obyvatel problém přežít, píše se ve zmíněné studii.

Hrozivé vyhlídky

Vědci z Washingtonské univerzity odhadují, že do roku 2050 by v mnoha tropických a subtropických oblastech mohla být život ohrožující hodnota indexu horka překročena v polovině dnů v roce. Do roku 2100 potom po většinu dnů.

V letech 1979 až 1998 byl přitom index v těchto regionech překračován jen asi v 15 procentech dnů.

Index horka se propočítává pomocí relativní vlhkosti a vnější teploty. Když je relativní vlhkost nízká, pocitová teplota bude nižší než aktuální teplota, protože pot se odpařuje rychleji, a tím se tělo ochlazuje. Když je relativní vlhkost vysoká (vzduch je víc nasycen vodními parami), pot se tak rychle neodpařuje a pocitová teplota se zvyšuje.

„Je pravděpodobné, že bez výrazného snížení emisí se do konce století ve velké části tropů a subtropů budou vyskytovat po většinu roku hodnoty indexu horka, které jsou považovány za nebezpečné životu,“ varují autoři studie.

Zdroje:
Communications Earth & Environment

Nejnovější články