Jak chutnalo maso mamuta? Biotechnologové ho už vyrobili
29. 3. 2023 – 14:05 | Technologie | Nedd | Diskuze:
Genetici se chystají pomocí částí DNA oživit mamuty. Chlupaté chobotnatce, kteří vyhynuli před 4000 tisíci lety, bychom tak mohli spatřit na vlastní oči bez toho, abychom podnikli výpravu do pravěku. Ještě před tím ale můžeme dostat příležitost ochutnat mamutí maso.
Biotechnologická společnost Vow vyrobila v laboratoři maso z mamuta. Z něj potom uvařila masovou kouli.
Z fosilní DNA mamuta, u které si pomohli genomem blízkého příbuzného slona afrického, nejprve experti sestavili mamutí bílkovinu myoglobin, která je určující pro chuť a barvu masa. Bílkovinu vložili do myoblastových kmenových buněk ovce, které slouží k regeneraci svalů, a kultivací vypěstovali „mamutí“ maso.
It's here! Introducing the #MammothMeatball, the world's first meat made from extinct animal protein
— Vow (@itsjustvow) March 29, 2023
With @WunThompson, we're starting a conversation on what the future of food looks like (and from our view, it's pretty exciting)
Watch now at https://t.co/Xuk2CizLOI pic.twitter.com/64UUK4Wf1n
Celý postup výroby mamutího masa můžete sledovat na webu Mammothmeatbal.
Lovci mamutů by užasli
Zatím maso nikdo neochutnal. Ale kdo ví, zda jednou nedostaneme šanci poznat, jak chutnalo Kopčemovi, Veverčákovi a dalším lovcům mamutů na území dnešní Moravy. Nad kultivovaným masem by patrně žasli.
Vow, která v úterý představila masovou kouli v nizozemském muzeu vědy Nemo, kde jsou mimo jiné vystaveny mamutí kostry, ujistila, že to není aprílový žert. Jejím cílem je, aby se o kultivovaném mase začalo mluvit. Společnost ho prosazuje jako udržitelnou a humánní alternativu masa z poražených zvířat.
„Chtěli jsme vytvořit něco, co by se naprosto lišilo od všeho, co se dá sehnat,“ cituje agentura Reuters zakladatele společnosti Vow Tima Noakesmitha.
Důvodem pro výběr mamutího masa bylo pro Noakesmitha to, že k vyhynutí chlupatého chobotnatce přispěla změna klimatu.
Otázka, zda masová koule v muzeu zůstane spolu s mamuty jako exponát, anebo někdo dostane příležitost ji ochutnat, zůstává zatím nezodpovězena.
Nejspíš ale zůstane exponátem. Mamutí bílkoviny se na Zemi celá staletí nevyskytovaly, a proto není jasné, jak by na ně imunitní systém lidského organismu zareagoval.
První byl mastodont
Počin společnosti Wov upozornil, že máme technologii na kultivaci masa z vyhynulých druhů. Už před pěti lety ji použil kalifornský startup Geltor a vyrobil želatinu z bílkoviny mastodonta, vyhynulého amerického chobotnatce.
Lidstvo však vlastní také technologii, kterou by mohlo některé vyhynulé druhy oživit. A právě na to se chystá americký biotechnologický start-up Colossal, který chce vrátit na Zemi mamuty.
Colossal získal experty-genetiky schopné pracovat s pokročilými technologiemi, které jsou k takové činnosti nezbytné. Jsou to zejména genetické nůžky CRISPR umožňující přepisovat kód života, a tak měnit charakteristiky druhů.
Pravěk je blíž, než si možná myslíte.