Japonský ‚snajpr‘ přistál na Měsíci. Brzy ale nejspíš zemře

19. 1. 2024 – 19:22 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Japonský ‚snajpr‘ přistál na Měsíci. Brzy ale nejspíš zemře
Kresba landeru Slim při přistávání. | zdroj: Profimedia/JAXA

Japonsko je na Měsíci. Patrně jen na pár hodin.

Měsíc je pro pozemskou techniku obtížné místo plné nástrah. Nejnověji to dokládá mise japonské sondy SLIM.

Chytrý, ale bez energie

Sonda v pátek přistála na Měsíci a na lunární povrch vypustila dvě malá robotická zařízení LEV-1 a LEV-2 navržená tak, aby shromažďovala vlastní data a pořizovala fotografie. Solární panely sondy ale nevyráběly elektřinu. Pokud se je nepodaří oživit, během několika hodin – poté, co se vybijí baterie – se SLIM odmlčí, informuje portál Space.

Důvody závady nejsou známy. Na síti X o nich spekuluje Michal Václavík, člen programové rady Evropské vesmírné agentury ESA.

Sonda SLIM (zkratka pro „Smart Lander for Investigating Moon“), odstartovala v japonské raketě H-2A vloni 6. září. Na oběžnou dráhu Měsíce přiletěla na Štědrý den. Japonská vesmírná agentura JAXA ji potom tři týdny připravovala na přistání.

SLIM měl dosednout na okraji měsíčního kráteru Shioli a ověřit novou technologii vyvinutou japonskými experty pro přesné přistání. Pro ni získal přezdívku lunární snajpr.

„Architektura mise SLIM má posunout standardy přistávacích misí na Měsíci od přistání tam, kde je to snadné, k přistání v místech, kde to potřebujeme,“ píše JAXA na svém webu o cíli mise.

Zda bylo přistání přesné, dosud Japonci neví. „Zatím analyzujeme data. Potrvá zhruba měsíc, než je vyhodnotíme a zjistíme, zda jsme přistáli do sta metrů od cíle, o což jsme usilovali,“ informuje JAXA.

Skutečně touch down?

Japonsko se každopádně stalo teprve pátou zemí, která dokázala se svou sondou dosednout na Měsíc, nikoli se o něj jen roztříštit.

Dosud se přistát na Měsíci podařilo pouze státním vesmírným agenturám Sovětského svazu, Spojených států, Číny a Indie. Američané přitom jako jediní dostali na přírodní družici Země své astronauty.

Loni v srpnu při pokusu o přistání ztroskotala ruská sonda Luna-25 a tento týden překazila závada na palivovém zařízení lunární misi sondě Peregrine americké společnosti Astrobotic Technology.

SLIM nebyl prvním japonským pokusem přistát na Měsíci. Malý lander Omotenaši nedosáhl cíle v roce 2022. Loni v dubnu sonda Hakuto-R, kterou postavila tokijská společnost ispace, havarovala poté, co její senzory zmátla topografie Měsíce.

Japonci však byli v minulých letech mimořádně úspěšní v dobývání vzorků asteroidů a jejich přepravě na Zemi. V roce 2010 přistála na Zemi sonda Hajabusa se vzorky z asteroidu Itokawa a deset let poté přivezla Hajabusa 2 horniny z planetky Ryugu.

Zdroje:

Nejnovější články