Jediný lék úspěšně léčí šest různých typů nádorů

13. 2. 2019 – 17:59 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Jediný lék úspěšně léčí šest různých typů nádorů
Lék je nejúčinnější u rakoviny močového měchýře | zdroj: Profimedia

Výzkumníci mu přezdívají "trojský kůň", nová testovaná látka totiž dovede zevnitř zasáhnout nádorové buňky, a co je podstatnější, funguje proti více druhům rakoviny najednou. Hned zkraje se ale sluší zmínit, že zdaleka nejde o univerzální lék se stoprocentní účinností – očekávat něco takového by v případě zákeřných nádorových onemocnění totiž zavánělo notnou naivitou. Proč tedy novinka přesto dává důvod k optimismu?

Vědci z Institutu výzkumu rakoviny v Londýně a Royal Marsden NHS Foundation Trust pod vedením Johanny de Bonové a Nicole Concinové testovali svou léčbu v klinické studii zahrnující 147 pacientů. Co je podstatné, jejich nádorová onemocnění byla různého typu. Zahrnovala karcinomy děložního čípku, močového měchýře, vaječníků, děložního těla, jícnu a plic.

Testovaná látka nese jméno tisotumab vedotin (TV) a je tvořena monoklonální protilátkou a cytotoxickou složkou, která je smrtící pro zasažené buňky. Jde v zásadě o jakou protilátku způsobující "neplodnost" zasažených buněk – v tomto případě obsahuje lék molekulu, která zabraňuje další reprodukci buněk.

Co je podstatnější, zacílená rakovinová buňka je infiltrována "zevnitř". TV vyhledává buňky dle jejich tkáňového faktoru, vyžádá si vstup za hranice jejich membrány a teprve uvnitř aktivuje svůj efekt. Zasaženy tedy stále můžou být i zdravé buňky, buňky nádorové jsou však ovlivněny v daleko vyšší míře.

Co do výsledku nejde o zázračný lék - pacienti s rakovinou močového měchýře zaznamenali nejlepší výsledky, kdy se 27 procent participantů studie dočkalo zlepšení svého stavu. Jiné typy rakoviny si vedly hůře, přičemž pouze sedm procent pacientek s karcinomem děložního těla se dočkalo zlepšení. Je však nutno znovu připomenout, že léčení pacienti byli v pozdní fázi choroby a jejich šance na přežití byly minimální. Čili měli šance na úspěch o poznání horší v každém jiném případě.

Lepší než dříve

Stále přitom ani tato forma léčby není prostá komplikací. Studie byla v přípravě od roku 2013, kdy byla poprvé provedená na 27 pacientech, a teprve později se dočkala rozšíření. Mezi nejvíce nepříjemné nežádoucí vlivy patřil vznik cukrovky typu II, horečky nebo záněty. Nižší dávky TV zamezily těmto komplikacím, stále však vedly k nevolnostem nebo krvácení z nosu.

Vyhlížené nové imunoonkologie terapie či cíleného doručování chemoterapie pomocí nanotechnologie slibuje vyšší míru úspěšnosti. Tyto nové metody však zatím typicky ještě nejsou testovány na lidech. Co je horší, prozatím jsou podobné terapie také extrémně drahé. Jediná schválená imunoterapie proti rakovině krve vyjde na sedm milionů korun. Očekává se, že po vyšším rozšíření imunoterapií cena klesne. Pokud však máte rakovinu dnes, bude to pramalou útěchou.

I vyšší rozptyl nynějšího úspěchu TV je proto rozhodně dobrou zprávou pro ty pacienty, kteří potřebují pomoct nyní, nikoliv až v dalekém horizontu.

Rakovina stále odolává svému pokoření, v reálu se však není čemu divit. Jednotlivých hlavních škatulek rakoviny je více než 100 druhů, to celé s mnoha, mnoha dalšími poddruhy. Říct "léčba rakoviny" je tak asi totéž jako říct "léčba virové nákazy". Můžeme dnes vyléčit nejrůznější podobné infekce, ale zdaleka ne všechny. S rakovinou je to stejné. Ne všechna nádorová onemocnění jsou si rovna. Jakýkoliv lék schopný postihnout více chorob najednou je tak rozhodně i přes všechny své problémy malým zázrakem.

Studie byla publikována v The Lancet Oncology.

Nejnovější články