Když přejdete od cigaret k vapování, snížíte riziko předčasného úmrtí

15. 10. 2022 – 20:18 | Člověk | Nedd | Diskuze:

Když přejdete od cigaret k vapování, snížíte riziko předčasného úmrtí
Vapování, menší zlo než tradiční kouření. | zdroj: Profimedia

Vapování je méně škodlivou alternativou pro ty, kteří by jinak nebyli schopni přestat kouřit tradiční cigarety.

Vapování je výrazně méně škodlivé než kouření. Kuřáci, kteří vymění tradiční cigarety za elektronické, jsou vystaveni toxickým látkám vyvolávajícím rakovinu, plicní a kardiovaskulární onemocnění v mnohem menším rozsahu.

Vyplývá to z obsáhlé metastudie, která analyzuje výsledky čtyř stovek studií zkoumajících známky poškození a úrovně toxických látek v těle v souvislosti s kouřením a vapingem. Objednal si ji Úřad pro zlepšování zdraví a řešení nerovností u britského ministerstva zdravotnictví a sociální péče.

Podle expertů to je dosud nejkomplexnější studie zdravotních rizik vapování. Výzkumníci ji publikovali na webu britské vlády.

„Studie uznává, že vaping s sebou nese určitá rizika ve srovnání se stavem, kdy jedinec nekouří ani nevapuje. Potvrdila však, že obavy z vapování jsou často přehnané.“                                                                                     Lion Shahab, profesor psychologie zdraví

Kouř, nebo aerosol? Vyberte si

Hlavní autorka studie Ann McNeillová z Královské koleje v Londýně (King's College London), která se specializuje na závislost na tabákových výrobcích upozornila, že kouření je „výrazně smrtící činnost usmrcující zhruba polovinu pravidelných a dlouhodobých kuřáků“.

„Naše studie prokázala, že vapování představuje v krátkodobém až střednědobém výhledu jen malý zlomek rizik kouření,“ cituje McNeillovou deník The Guardian.

Při vapování nic nehoří, jedinec vdechujete pouze aerosoly. Odpadají tedy škodlivé látky, které vznikají spalováním v klasické cigaretě. V cigaretovém kouři jich až o 90 procent víc.

Lion Shahab, profesor psychologie zdraví a vedoucí skupiny pro výzkum tabáku a alkoholu při Královské koleji v Londýně ke studii napsal: „Závěry výzkumu by měly poskytovatelům zdravotní péče a politikům poskytnout ujištění, že motivovat kuřáky, kteří nejsou schopni přestat kouřit, aby přešli na vapování, bude prospěšné pro zdraví obyvatelstva.“

Shahab i McNeillová ale upozorňují, že vapování není bez rizik, cožplatí zejména pro ty, kteří nikdy nekouřili.

Nejlepší je nezačínat

„Studie uznává, že vaping s sebou nese určitá rizika ve srovnání se stavem, kdy jedinec nekouří ani nevapuje. Potvrdila však, že obavy z vapování jsou často přehnané, a to vede k falešnému vnímání rizika, které může odradit ty, kteří používají nejrizikovější produkt (cigarety) od přechodu na výrobky s nižším rizikem (e-cigarety),“ píše profesor Shahab na vědeckém webu The Science Media Centre.

Výzkumníci v závěru studie vyzývají, aby kuřáci dostali podporu, která zahrnuje poskytování přesných informací o sníženém riziku vapování. Zároveň vyzývají nekuřáky, aby s elektronickými cigaretami nezačínali.

Zdroje:
The Guardian, gov.uk/government, Science Media Centre

Nejnovější články