Konečně účinný lék na obezitu? Po injekci pacienti nevídaně hubnuli

18. 5. 2022 – 23:59 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Konečně účinný lék na obezitu? Po injekci pacienti nevídaně hubnuli
zdroj: Profimedia

Lék, který je klinicky zkoumán pro své účinky na tělesnou hmotnost u lidí s nadváhou a obézních, vyvolal u účastníků studie nečekaný úbytek hmotnosti.

Lidé potýkající se s nadváhou či obezitou mají patrně novou naději. Experimentální lék na snížení hmotnosti prošel třemi fázemi klinických testů a jeho výsledky jsou srovnatelné s chirurgickými zákroky.

Nečekaně dobré výsledky

Lék tirzepatid, vyvinutý americkou farmaceutickou společností Eli Lilly, je testován v klinické studii, která byla schválena americkou regulační agenturou FDA. Pokud bude schválen, dostane tedy glejt od renomované instituce.

Léčivo obsahuje kombinaci dvou syntetických hormonů GLP-1 a GIP, které patří mezi inkretiny. To jsou hormony běžně se vyskytující v našem těle, které snižují po jídle hladinu cukru v krvi a regulují metabolické postupy související se zpracováním potravy, píše server Eli Lilly

V klinických testech léčiva studovali výzkumníci 2539 lidí s nadváhou nebo obezitou (ale bez diabetu). Jedna část z nich dostávala po dobu 72 týdnů pravidelné dávky tirzepatidu injekcemi, druhá část jen placebo.

Injekce pro první skupinu obsahovaly 15, 10 a 5 miligramů léčiva. Spolu s tím museli pacienti dodržovat dietu a více se hýbat. Výsledky byly nečekaně dobré.

Nejvíc hmotnosti ztratili lidé s nejvyššími dávkami (15 miligramů). Ti přišli až o 22,5 procenta tělesné hmotnosti, to bylo kolem 24 kilogramů.

Lidé se středními dávkami (10 miligramů) dosáhli 21,4procentního snížení své hmotnosti (22 kilogramů) a lidé s nízkými dávkami (5 miligramů) zaznamenali 16procentní úbytek hmotnosti (16 kilogramů).

Jedinci v kontrolní skupině, kteří dostávali pouze placebo (neúčinnou látku upravenou do stejné formy jako lék), přišli vlivem diety a pohybu pouze o 2,4 procenta hmotnosti (2 kilogramy).

Tím se prokázala vysoká účinnost léčiva.

Kdo na to bude mít?

Výsledky testů se pohybují na úrovni, jaké bylo dosud možné dosáhnout jen chirurgickým zákrokem – bariatrickou operací, při které je chirurgicky zmenšen žaludek či zkrácen trávicí trakt.

„Tirzepatid je prvním zkoušeným lékem, který ve třetí fázi klinické studie dosáhl u pacientů v průměru více než dvacetiprocentního úbytku hmotnosti,“ cituje web Eli Lilly lékaře klinického výzkumu Jeffa Emmicka, viceprezidenta pro vývoj léčiv.

Užívání tirzepatidu však nebylo zcela bez obtíží. Ve skupině několika tisíc lidí nebyly odhaleny závažné vedlejší účinky. Méně vážné, ale nepříjemné účinky se však objevovaly často.

Na 20 procent účastníků testů trpělo nevolností a průjmy. Jen minimum z nich však kvůli těmto nežádoucím účinkům studii opustilo.

Zájemce o nový lék nemusí odradit jen vedlejší účinky, ale i cena. Lék proti obezitě semaglutid od konkurenční společnosti Novo Nordisk se v měsíční dávce prodává za 1300 dolarů (to je přes 30 tisíc korun). Dá se předpokládat, že tirzepatid nebude levnější.

Jeho účinek je navíc významný až s ročním odstupem a léky tohoto typu zdravotní pojišťovny zpravidla neproplácejí. Nabízí se tedy otázka „klasika“ české sociální demokracie: Kdo na to bude mít? Je zjevné, že tirzepatid bude pro mnoho lidí nedostupný.

I přes vysokou cenu a vedlejší účinky se nicméně zdá, že léky na snížení hmotnosti se začínají stávat realitou. Snad se časem s jejich přispěním podaří omezit současnou epidemii obezity, která se stala významným zdravotním problémem pro celé lidstvo.

Zdroje:
Eli Lilly

Nejnovější články