Ledový muž Ötzi není tím, za koho jsme ho považovali

17. 8. 2023 – 13:00 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Ledový muž Ötzi není tím, za koho jsme ho považovali
Ötzi, ledový muž. | zdroj: Profimedia

Nová a vylepšená analýza DNA ikonické mumie „ledového muže“ naznačuje, že tento pravěký jedinec vypadal jinak, než jsme předpokládali a měl také jiný původ. Pocházel ze skupiny přistěhovalců z Malé Asie.

Mumie stará 5300 let, přezdívaná Ötzi, je nejstarším lidským tělem, které kdy bylo nalezeno v neporušeném stavu.

Od roku 1991, kdy bylo tělo pravěkého muže objeveno v italských Ötztalských Alpách, fascinuje svět. Ale to, jak si většina lidí tohoto muže na základě dosavadních poznatků představovala, neodpovídá realitě.

Ze studie publikované v časopise Cell Genomics, kterou vedli vědci z Institutu Maxe Plancka pro evoluční antropologii v Lipsku, vyplývá, že Ötzi nebyl vlasatý, bílý lovec a sběrač, jak naznačovaly předchozí rekonstrukce, ale zemědělec původem z Analolie se snědou pletí a patrně s pleší.

„Analýza genomu odhalila fenotypové znaky, jako je vysoká pigmentace kůže, tmavá barva očí a mužská plešatost, které jsou v příkrém rozporu s předchozími rekonstrukcemi ukazujícími světlou pleť, světlé oči a poměrně vlasatého muže,“ cituje žurnál Science Alert evolučního antropologa Johannese Krause, hlavního autora studie.

Snědý muž z Malé Asie

Mumii muže z období pozdní doby kamenné nalezli v září 1991 v Alpách dva turisté a ve vědeckých kruzích byl objev považován za prvořadou senzaci.

Už dříve vědci odhalili, že Ötzi zemřel ve věku asi pětačtyřiceti let, byl vysoký kolem 1,6 metru a vážil zhruba 50 kilogramů. Na sobě měl propracované šaty z kůže a kožešin minimálně ze sedmi zvířat, včetně čepice a bot vyrobených částečně z medvědí kůže. Oděv byl dokonale uzpůsoben pobytu v horách.

Ötzi podlehl zranění šípem do ramene a krátce před smrtí pozřel kozí maso. Ví se rovněž, že měl zubní kazy a trpěl stresem, boreliózou a nesnášenlivostí laktózy. A také to, že na kůži měl četná tetování.

První studie Ötziho genomu v roce 2012 naznačila, že tento muž byl blízce příbuzný s dnešními Sardinci. Nové sekvenování genomu však vedlo k jinému závěru. Dědičná výbava muže pochází z 91 procent od anatolských přistěhovalců.

Tito zemědělci přišli před zhruba 9000 lety z poloostrova Malá Asie a přinesli obyvatelům Evropy do té doby neznámou věc – obdělávání půdy.

Ancetry_of_the_Iceman Předkové ledového člověka, směsice anatolských zemědělců (oranžová) a evropských lovců-sběračů (zelená). Křížek označuje jedince žijící současně s Ötzim. | zdroj: kredit-Wang et al.

Zbývajících devět procent genomu Ötziho pochází od evropských lovců.

Vědci z toho vyvozují, že Ötzi pocházel z poměrně izolovaného alpského obyvatelstva, které mělo jen málo kontaktů s jinými evropskými skupinami.

„Geneticky to vypadá, že jeho předci přišli přímo z Anatolie,“ říká Krause. Poloostrov Anatolie tvoří neevropskou, tedy většinovou část současného Turecka.

Ötziho předkové se mohli začít mísit s lovci a sběrači v jiných částech Evropy jen několik generací před jeho narozením, což je z hlediska vývoje populace krátká doba.

V Ötziho genomu našli vědci důkazy o zemědělské stravě a pigmentaci kůže, která je tmavší než pigmentace typická pro současné evropské populace. Nalezli také rizikové alely spojené s plešatostí mužského typu. Ať už měl lovec kdysi jakékoliv vlasy, patrně byly černé.

Podobal se vlastní mumii

„Naše nálezy odpovídají vzhledu samotné mumie,“ vysvětluje Krause. „Ta je tmavá a bez vlasů. Předchozí studie však předpokládaly, že tento vzhled je důsledkem zmrznutí před tisíci lety, nikoli zobrazením Ötziho vzhledu za života.“

Autoři nové studie uznávají, že „jediný člověk má... omezené rozlišení při reprezentaci historie populace své doby a regionu“, ale jejich výsledky se shodují s jinými pravěkými lidmi nalezenými na území dnešní Itálie.

„Budeme ještě potřebovat studie s hustším vzorkem z jižních Alp, abychom zjistili, zda ledový muž byl jedincem z izolovaného kmene, nebo reprezentantem širší populace,“ píší vědci v závěru své studie.

Zdroje:

Nejnovější články