Lidé, kteří víc chodí ven, jsou šťastnější. Za lockdownu jste to poznali i vy

11. 4. 2021 – 20:02 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Lidé, kteří víc chodí ven, jsou šťastnější. Za lockdownu jste to poznali i vy
Chodit venku může být klíčem ke zdraví. | zdroj: Profimedia.cz

Nová studie naznačuje, proč monotónní život za epidemie koronaviru může mít tak drtivý dopad na psychiku lidí.

Jděte, jedno kam

Pestrý každodenní pohyb přispívá k duševní pohodě. Dospěli k tomu výzkumníci ve studii, ve které počátkem loňského roku, ještě před nástupem koronaviru, sledovali skupinu lidí pomocí GPS. Poznatky z jejich experimentu mohou vysvětlit, proč mají lockdowny za epidemie koronaviru tak ničivý dopad na lidskou psychiku.

Výzkumníci ze švýcarské Basileje monitorovali denní režim 106 lidí s různou mírou duševních poruch. Mezi studované dobrovolníky patřili lidé s méně problémovými poruchami, kam spadají třeba úzkostné stavy obsedantně-kompulzivní poruchy. Jiná část sledovaných pacientů byla v době testování léčena v psychiatrických klinikách.

Psychology zajímaly denní zprávy z činnosti zkoumaných lidí, které si dobrovolníci sami vyplňovali. Kromě toho účastníci experimentu u sebe nosili telefon, který pomocí GPS sledoval jejich mobilitu.

Na konci studie pak vědci srovnali informace ze zpráv s daty o pohybu. Co z toho vyplynulo? Vyšlo najevo, že lidé, kteří se hýbali více a jejichž denní aktivity byly pestřejší, oznamovali vyšší spokojenost se svým duševním stavem.

Svět venku je důležitý

Studie jasně ukázala, že vyšší míra pestřejšího pohybu obecně prospívá lidem, kteří trpí  duševními problémy, stresem a nepohodou. „Naše výsledky naznačují, že fyzická aktivita sama o sobě není dostatečná k tomu, aby snížila příznaky duševních poruch, může se však díky ní zlepšit pocit duševní pohody,“ sdělil psycholog Andrew Gloster, který se podílel na výzkumu.

Již starší studie dospěly k tomu, že fyzická aktivita obecně prospívá duševnímu zdraví. Tyto studie se ale zabývaly cvičením nebo jiným „záměrným“ pohybem. Nová studie namísto toho zkoumala spontánní každodenní pohyb, třeba cestu do práce, za nákupem, či procházku za přáteli.

Psychologové, kteří se na výzkumu podíleli, upozorňují, že nejen fyzická složka pohybu je důležitá, záleží také na pestrosti toho, kam chodíme. Také to přispívá k duševní pohodě.

Závěry studie, publikované v žurnálu BMC Psychiatry, každopádně vysvětlují, proč monotónnost pobytu v karanténě, za lockdownu, anebo za jakékoli situace, kdy je omezen pohyb a setkávání lidí, může mít tak drtivý dopad na psychiku. I když dodržujete stejné rituály jako jindy, a dokonce i když cvičíte, absence z objevování světa venku může zhoršit váš duševní stav.

profimedia-0088275323 Platí výsledky téhle studie také pro želvy? | zdroj: Profimedia

Zdroje:
BMC Psychiatry

Nejnovější články