Pijete denně víc než šest šálků kávy? Váš mozek na to může zle doplatit

29. 7. 2021 – 8:00 | Člověk | Nedd | Diskuze:

Pijete denně víc než šest šálků kávy? Váš mozek na to může zle doplatit
zdroj: Profimedia

Konzumace značného množství kávy zvyšuje v pozdním věku riziko vzniku demence, zjistila rozsáhlá studie.

Nastartovali jste se dnes ráno kávou? Proč ne, je to účinný životabudič.

Co víc, studie expertů z Východofinské univerzity ve městě Joensuu (zde) už před deseti lety zjistila, že při pražení kávy se uvolňují chemikálie, které brání tvorbě bílkovin odpovědných za vývoj demence a Parkinsonovy choroby. Takže káva se dá pít i jako prevence před těmito onemocněními.

Jenže pozor! Nic se nesmí přehánět. Při nadměrném pití kávy si demenci naopak můžete přivodit.

K takovému závěru dospěla nejobsáhlejší studie tohoto druhu, kterou letos zpracovali výzkumníci z Jihoaustralské univerzity v Adelaide. Navázali v ní na dřívější výzkum, který odhalil souvislost mezi přílišnou konzumací kávy a zmenšováním mozku.

Hodně kávy = menší mozek

Nynější studie, publikovaná v magazínu Nutritional Neuroscience, analyzovala data 17 702 lidí ve věku od 37 do 73 let, kteří předávali údaje bance biologického materiálu UK Biobank. Tato vědecká instituce dlouhodobě shromažďuje informace o zdravotním stavu, chorobách a životním stylu.

Získané poznatky jsou alarmující. Vyplynula z nich souvislost mezi nadměrným pitím kávy a kondicí mozku. Výzkumníci zjistili, že pravidelné pití více než šesti šálků kávy denně, zvyšuje riziko demence v pozdějším věku, a to o víc než 50 procent.

Vedoucí výzkumu, neuroložka Kitty Phamová, k tomu na univerzitním webu říká: „Ukázalo se, že vyšší spotřeba kávy je významně spojena se zmenšením objemu mozku. Při více než šesti šálcích kávy denně můžete být vystaveni vyššímu riziku onemocnění mozku, jako jsou demence či mrtvice.“ (Šálkem kávy se přitom rozumí 50 mililitrů vody a jedna vrchovatá lžička se třemi gramy kávy.)

Co za tím vězí?

Výzkumníci zatím neví, co kávu s mozkovými chorobami spojuje. Zdůrazňují však, že přiměřená konzumace může vyznavače kávy ochránit před vážnými zdravotními problémy.

„Káva patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě. Při celosvětové spotřebě více než devět miliard kilogramů je důležité, abychom pochopili všechny její případné zdravotní důsledky,“ upozorňuje Phamová.

„Pokud jste tento den už vypili šest šálků kávy, měli byste si ten další pořádně rozmyslet,“ připomíná na webu Jihoaustralské univerzity profesorka Elina Hyppönenová, která na studii spolupracovala.

Zdroje:
Research Gate, Nutritional Neuroscience

Nejnovější články