Na Marsu se zřejmě ukrývá tekutá voda. V podzemním jezeru

27. 7. 2018 – 12:15 | Vesmír | Ladislav Loukota | Diskuze:

Na Marsu se zřejmě ukrývá tekutá voda. V podzemním jezeru
Sonda Mars Express | zdroj: ESA

Objevili jsme místo, pod nímž by se na čtvrté planetě mohla stále ukrývat voda v kapalném stavu - právě takovou zprávou překvapili v úterý italští vědci po analýze dat získaných evropskou sondou Mars Express. Byť je nové zjištění daleko od potvrzení, odhalení potenciálního jezera může přesto pomoct budoucím misím.

Samá voda

Ještě pár let nazpět to vypadalo, že tekutá voda je ve sluneční soustavě vzácností vyskytující se jen na Zemi. Nyní jsou si vědci jisti přítomností podpovrchové tekuté vody na měsících Europa a Enceladus a s vysokou pravděpodobností voda může stále být i pod terénem měsíce Dione a někdejší planetou Pluto.

Není proto vyloučené, že objev italského týmu, který odhalil potenciální podpovrchové jezero na základě orbitálních map sondy Mars Express, by mohl do této rodinky konečně dostat i Mars. "Interpretujeme tento povrchový prvek jako stabilní vodní masu na Marsu," tvrdí autoři ve své práci.

Možné jezero leží na jižním pólu planety a mezi květnem 2012 a prosincem 2015 jej v rámci radarového mapování odhalil přístroj MARSIS na palubě evropské družice. Paprsky penetračního radaru, které se odrážely od povrchu (a oblasti pod ním) zpátky k Mars Express, v jedné části povrchu začaly reagovat odlišně od zbytku terénu, a pronikly až do hloubky jednoho kilometru.

Voda je pravděpodobnější varianta

Na základě silnějšího odezvy existují dle autorů studie jen dvě možnosti - paprsky pod povrchem reagovaly na led ve formě oxidu uhličitého, anebo na tekutou vodu s příměsí soli (a nejspíše i zeminy). Právě ty by mohly zajišťovat, že se tekutina také nezmění v led.

Práce neuvádí, jak hluboké by potenciální jezero mohlo být, vypichuje však, že vzhledem ke kontextu terénu je voda pravděpodobnější možností než zmrzlý oxid uhličitý. Oblast jižního pólu Marsu jde podmínkám tekuté vody paradoxně vstříc, radar navíc neregistroval podobné údaje v jiných částech skenovaného povrchu - a ledu bude na Marsu nejspíše více než vody.

Skenovaná oblast Marsu Skenovaná oblast Marsu | zdroj: ESA

"O výskytu kapalné vody kdysi dávno v historii Marsu jsme přesvědčeni již dlouho," říká vulkanolog Petr Brož, který se výzkumem Marsu dlouhodobě zabývá, "Svědčí o ní povrchové útvary vyžadující proudění vody, led ukrytý pod povrchem či specifické minerály vyžadující ke svému vzniku kapalnou vodu." Jak říká, doposud však vědcům chyběl přímý důkaz o tom, že by na Marsu mohla kapalná voda existovat i dnes.

Ten v zásadě schází i u této práce, nový objev italských vědců naznačující existenci podpovrchového jezera je však podle Brože přesto převratný. "Ukazuje totiž, že se v kůře Marsu mohou stále vyskytovat rozsáhlé oblasti, kde by se kapalná voda mohla vyskytovat," vysvětluje Brož.

Prach jsi a v prach se obrátíš?

Jakékoliv pozorování možné tekuté vody na Rudé planetě je přesto třeba brát s jistou mírou zdravé skepse. Ačkoliv současné argumenty pro tekuté podzemní jezero působí dobře, jen dva roky nazpět byla podobně identifikována pravděpodobná tekutá voda přímo na povrchu! Namísto vody, jak si ji představujeme na Zemi, mělo jít spíše o roztok vody v půdě, daleko bližší spíše bahnu. Vědci zabývající se Marsem měli přesto důvod k oslavám. Pozdější výzkum však tehdejší závěry zpochybnil.

Ukázalo se, že potenciální vodní pramínky pozorované z oběžné dráhy mohou zrovna tak být i prachového původu. Dokonce tato interpretace působí pravděpodobněji. S určitostí by původní pozorování samozřejmě mohly potvrdit či vyvrátit až metody pozorování na povrchu - bez stálé lidské přítomnosti na Marsu by tedy bylo pro něco podobného třeba vyslat vlastní sondu. Něco takového však zabere roky příprav.

Ve vědě se zkrátka jistá tvrzení vynášejí jenom obtížně. Ačkoliv však nynější pozorování nemohou s jistotou uzavřít ani jednu potenciální přítomnost vody, přinejmenším dávají nové cíle pro budoucí automatické či snad dokonce pilotované výpravy.

Stejně uzavírá objev i Brož. "Přiblížili jsme se tak k odhalení, jestli se na Marsu kapalná voda nachází i dnes, nicméně definitivní odpověď na tuto otázku stále nemáme," dodává.

Italská studie potenciálního podpovrchového jezera byla publikována v časopise Science

Nejnovější články