Nezůstávejte po půlnoci vzhůru, nabouráváte si tím psychiku, upozorňují vědci

28. 10. 2023 – 22:01 | Člověk | Nedd | Diskuze:

Nezůstávejte po půlnoci vzhůru, nabouráváte si tím psychiku, upozorňují vědci
Temná noc ve vaší mysli probouzí temné myšlenky. | zdroj: Profimedia

Být vzhůru dlouho do noci může pro vás mít neblahé důsledky, varují odborníci. Půlnoc je temná a svět mění v temné místo.

Naše mysl je pořád nastavena po dávných předcích, kteří denní světlo využívali k lovu a ke sběru plodin a v noci odpočívali. Mimo jiné proto, aby se sami nestali kořistí.

Mozek funguje ve dne jinak než v noci

Možná jste zvyklí užívat si noční klid po práci a věnovat se svým zájmům dlouho do noci. Odborníci však upozorňují, že po půlnoci byste už měli spát.

V souhrnné studii publikované v časopise Frontiers in Network Physiology neurologové a biologové připomínají, že nejen naše tělo, ale i mysl je ovlivňována cirkadiánním rytmem. To je biologický rytmus s periodou o délce 20 až 28 hodin (latinsky circa = okolo, dies = den), který ovlivňuje nejen fyziologické procesy, ale také emoce.

Stručně řečeno, v určitých hodinách náš druh cítí a jedná určitým způsobem. Ve dne jsou například molekulární úrovně a mozková aktivita naladěny na bdělost. V noci je naším přirozeným chováním spánek.

Z evolučního hlediska to dává smysl. Naši předkové po mnoho desítek tisíc let denní světlo využívali k lovu a sběru plodin. V noci odpočívali.

Proto je lidská mysl nastavena tak, že během noci jsme náchylnější vnímat negativní podněty. Důsledkem je, že máme sklony k rizikovému chování.

Vědci v publikované studii popisují případ narkomana závislého na heroinu. Zatímco přes den nutkání dokázal odolat, v noci se situace často měnila a sahal po dávce drogy.

Druhý popisovaný případ se týká vysokoškoláka, který měl problémy s nespavostí. Zakoušel pocity beznaděje, osamělosti a zoufalství a pokusil se o sebevraždu.

„Miliony lidí zůstávají pravidelně vzhůru uprostřed noci, ačkoli už máme přesvědčivé indicie, že lidský mozek nefunguje v noci tak dobře jako ve dne,“ cituje časopis Science Alert neuroložku Elizabeth Klermanovou z Harvardské univerzity.

Klermanová, specialistka v oboru spánkové medicíny, patřila do týmu expertů, který vypracoval zmíněnou studii s názvem „The Mind After Midnight: Nocturnal Wakefulness, Behavioral Dysregulation and Psychopathology“ („Mysl po půlnoci: noční bdělost, behaviorální dysregulace a psychopatologie“) shrnující dosavadní poznatky o tom, jak v noci funguje lidský mozek. Dají se to popsat stručnou větou: jinak než ve dne.

Že máte pevnou psychiku a nic vás nerozhází? V takovém případě byste si měli uvědomit, že pokud zůstáváte po půlnoci vzhůru, obvykle začnete toužit po „hříšných požitcích“, jakými jsou cigareta nebo jídlo plné sacharidů.

Temná mysl v temné noci

Výzkumy, na které neurovědci upozorňují a které byly publikovány v magazínu Journal of Clinical Sleep Medicine, ukazují, že mezi půlnocí a šestou ranní je trojnásobně vyšší riziko sebevraždy ve srovnání s jakoukoli jinou denní dobou. Kromě toho se po půlnoci až pětinásobně zvyšuje riziko předávkování.

Vědci to přičítají mimo jiné neurologickým změnám během nočních hodin a vyzývají k jejich dalšímu zkoumání.

Zdroje:

Nejnovější články