Pohlaďte svého psa. Na váš mozek to má úžasný účinek, zjistili vědci

7. 10. 2022 – 18:08 | Člověk | Nedd | Diskuze:

Pohlaďte svého psa. Na váš mozek to má úžasný účinek, zjistili vědci
Kontakt se psem nám pomáhá zvládat emoce. | zdroj: Profimedia

Člověku je příjemné hladit psa, to je známá věc. Co ale dosud známé nebylo, je to, co dělá fyzický kontakt s naším mozkem. Vědci zjistili, že v něm spouští pozoruhodné procesy, které naznačují, že pes nám může pomoci zvládat úzkosti a deprese.

Fyzický kontakt se psem zvyšuje aktivitu v předním laloku mozku - v části, která je spojena se zvládáním sociálních a emocionálních vztahů. To je hlavní poznatek ze studie švýcarských vědců publikované v žurnálu PLOS One.

Ke svému závěru dospěli experti z Basilejské univerzity neinvazivním zařízením pro infračervenou spektroskopii (fNRIS). U 19 účastníků studie s ní měřili aktivitu v prefrontálním kortexu, což je část mozku, která je hned za našima očima a čelem.

Plyšákem s termoforem psa nenahradíš

Větší mozková aktivita pozorovaná během mazlení se psem naznačuje, že účastníci studie byli v té době pozornější a emocionálně zaujatější.

Frontal_lobe_animation Čelní lalok levé hemisféry. | zdroj: Wikimedia Commons Každý účastník studie absolvoval celkem šest sezení: tři se psy - buď se šestiletým teriérem plemene Jack Russel, čtyřletým zlatým retrívrem, anebo se čtyřletým psem plemene goldendoodle, známým spíše jako doodle, což je plemeno vyšlechtěné křížením zlatého retrívra s pudlem.

Sezení byla rozdělena do pěti fází s různými úrovněmi vzájemného kontaktu: fáze neutrální, pozorování, cítění, hlazení a opět neutrální.

Tři kontrolní sezení absolvovali dobrovolníci také s plyšákem Leem, který měl v sobě termofor, aby lépe napodobil teplo živého zvířete.

Účinky mozkové aktivity se podle očekávání výrazně lišily u kontaktů se psem proti kontaktům s plyšákem. Plyšový pes, byť s termoforem, nemohl skutečného psa nahradit. Zvíře z masa a kostí vyvolává výrazně větší nárůst mozkové aktivity.

Čím větší byla interakce se psem, tím větší byl nárůst této aktivity. Posilující účinky kontaktu se psy navíc trvaly také poté, co pes už u člověka nebyl. Vědci také zjistili, že zmíněná aktivita mozku byla vyšší při opakovaných kontaktech.

To naznačuje, že při interakci člověka a psa hraje důležitou roli důvěrnost. Žádný z chovatelů psů použitých v experimentech nebyl zahrnut mezi účastníky studie.

„Tato studie ukazuje, že prefrontální mozková aktivita u zdravých jedinců se zvyšuje s nárůstem blízkosti psa a vztahu s ním. Interakce se psem také aktivuje víc mozkových procesů a vyvolává výrazně silnější emoce než kontakt s imitací psa,“ píše se ve studii.

Pes může pomáhat zvládat úzkosti a deprese

Dřívější výzkumy ukázaly, jak může čas strávený se psy snížit ukazatele stresu, jako je krevní tlak nebo srdeční frekvence. Nyní se ukazuje, že tento druh interakce by nám mohl pomoci zvládnout emoce.

Tým stojící za studií předpokládá, že jeho zjištění by mohla mít důležité důsledky pro terapeutické kurzy zahrnující psy a jiná zvířata. Čas strávený se psem by mohl pomoci lidem s depresí, úzkostí a dalšími souvisejícími stavy.

Všichni účastníci popsané studie však byli zdraví jedinci. Vědci se proto chystají zkoumat, zda stejné účinky by bylo možné očekávat také u lidí se sociálními nebo emocionálními problémy.

__________________________________

Pod čarou: Do třetice by se patřilo zjistit, jak na mozky psů působí kontakt s lidmi. Takový výzkum by mohl napovědět, nakolik jsou projevy psů ovlivněny náklonností k člověku, jeho závislostí na lidech, anebo snad vidinou pamlsku.

Zdroje:

Nejnovější články