Převratné vakcíny proti rakovině mají být připraveny do konce desetiletí

10. 4. 2023 – 8:37 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Převratné vakcíny proti rakovině mají být připraveny do konce desetiletí
Dělení rakovinné buňky na kolorovaném snímku z elektronového mikroskopu. | zdroj: Profimedia

Vakcíny proti rakovině založené na technologii mRNA budou zahraňovat životy do konce desetiletí, předpovídá expert, který se věnuje jejich vývoji.

Začíná zlatá éra vakcín?

Už na konci tohoto desetiletí může být připravena převratná sada nových vakcín. Ve farmaceutické firmě Moderna panuje přesvědčení, že do roku 2030 budou používány vakcíny proti rakovině, kardiovaskulárním a autoimunitním chorobám i dalším onemocněním, proti kterým dosud neexistují léky, píše deník The Guardian.

Za tímto optimismem je technologie mediátorové RNA (mRNA), na které jsou založeny nejúspěšnější vakcíny proti covidu.

Očkovací látka typu mRNA obsahuje genetickou informaci – návod, podle kterého si buňky vytvoří vlastní protilátky.

Richard Hackett, generální ředitel Koalice pro epidemickou připravenost a inovace (Coalition for Epidemic Preparedness and Innovations, Cepi) Guardianu řekl, že pandemie covidu neuvěřitelně zkrátila vývoj mnoha dříve neověřených vakcín. „Znamenalo to, že přípravky, které by se jinak vyvíjely deset nebo dokonce patnáct let, byly připraveny k použití za rok nebo rok a půl,“ upozornil Hackett.

Vakcíny dělají mílové kroky

Paul Burton, vedoucí lékař farmaceutické firmy Moderna, která vyvinula mRNA vakcínu proti covidu, dohlíží na práci týmu vyvíjejícího vakcíny zaměřené na různé typy nádorů. Také tyto látky jsou založeny na technologii mRNA. Jak jinak, vždyť název Moderna kombinuje slovo modifikovaná a RNA, což je ribonukleová kyselina zajišťující překlad genetického kódu do bílkovin.

„Naše vakcíny proti rakovině jsou v současnosti ve výrobě pro testování,“ cituje Burtona Guardian. „Do konce desetiletí můžeme mít vakcínu, která bude vysoce účinná a zachrání mnoho stovek tisíc, ne-li milionů životů,“ říká Burton.

Moderna není jedinou společností, která vyvíjí mRNA vakcíny proti rakovině. Připravuje je také biotechnologická firma BioNTech založená Ugurem Sahinem a Özlem Türeciovou. BioNTech, která se spojila s farmaceutickou korporací Pfizer, stojí za nejčastěji používanou vakcínou proti covidu – nejen v Česku, ale i v globálním měřítku.

Sahin a Türeciová už v roce 2017 zveřejnili v magazínu Nature studii o tom, jak všem pacientům se zhoubným melanomem, kteří dostali látku s mRNA, pozitivně reagoval imunitní systém. U osmi ze třinácti testovaných pacientů pak v rozmezí roku až dvou nenastalo žádné zhoršení stavu.

„Vědecké poznatky z vývoje vakcíny proti covidu-19, které jsme spolu s firmou BioNTech získali za pouhý rok, mají hodnotu celých desetiletí,“ upozornil mluvčí společnosti Pfizer.

‚Zázračné‘ molekuly

Paul Burton je přesvědčen, že Moderna nabídne personalizované mRNA vakcíny proti různým typům zhoubných nádorů. „Myslím, že do deseti let se přiblížíme světu, kde skutečně bude možné identifikovat genetickou příčinu onemocnění a poměrně jednoduše ji odstranit pomocí technologie založené na mRNA,“ říká.

Vakcína proti rakovině na bázi mRNA by upozornila imunitní systém na rakovinu, která již v těle pacienta roste, aby ji mohl napadnout a zničit, aniž by likvidoval zdravé buňky. Molekula nukleové kyseliny mRNA by přitom dala buňkám pokyn a návod k tvorbě proteinů, aby proti rakovině zasáhly.

Tento postup zahrnuje identifikaci bílkovinných fragmentů na povrchu rakovinných buněk, které nejsou přítomny na zdravých buňkách a které imunitní reakci vyvolají, vysvětluje Burton.

„Mnoho lidí si ještě myslí, že mRNA vakcína je určena pouze pro infekční nemoci nebo dokonce jen pro covid-19. My se ale vakcíny tohoto typu chystáme aplikovat na všechny možné oblasti onemocnění. Zabýváme se při tom jak rakovinou, infekčními chorobami, kardiovaskulárními nemocemi, autoimunitními chorobami a vzácnými onemocněními. Ve všech těchto oblastech máme studie a všechny se ukazují jako nesmírně slibné,“ informuje doktor Burton.

Zdroje:

Nejnovější články