Proč lidé v modrých zónách stárnou nejpomaleji a žijí nejdéle

28. 1. 2024 – 23:05 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Proč lidé v modrých zónách stárnou nejpomaleji a žijí nejdéle
Taková je Sardinie. | zdroj: Profimedia

Stárnutí není možné zastavit a smrti se nevyhnete. Příčinou je biologie, kterou nedokážeme obejít. Vědci však upozorňují, že recept na zdravé stárnutí a dlouhý věk můžeme najít v modrých zónách.

Lidé jsou fascinováni dlouhověkostí. Snaha být dlouho mladý a žít co nejdéle je hnacím motorem mnohamiliardového průmyslu, který zahrnuje nejrůznější výrobky proti stárnutí, doplňky stravy a diety.

„Delší život má však vysokou cenu,“ připomínají fyziologové a nutriční experti Justin Roberts, Joseph Lillis, a Mark Cornage v magazínu The Conversation.

„Jsme svědky vyššího výskytu chronických a degenerativních onemocnění. Možná bychom se měli více zajímat o to, abychom byli déle zdraví,“ píší tito experti v obsáhlém článku.

Je přitom zajímavé, upozorňují, že byly objeveny určité oblasti po celém světě, kde žije vysoký podíl stoletých lidí, kteří vykazují pozoruhodné fyzické a duševní zdraví.

Tajemství ukryté ve stravě

Studie AKEA na italské Sardinii před dvěma desítkami let popsala „modrou zónu“, pojmenovanou podle toho, že byla označena modrým perem. Nachází se v oblasti Ogliastra ve středovýchodní části země, kde se významná část populace dožívá sta let.

Toto ohnisko dlouhověkosti se od té doby rozšířilo a nyní zahrnuje několik dalších oblastí po celém světě, které se rovněž vyznačují vyšším počtem dlouho a ve zdraví žijících lidí. Jsou to Ikaria v Řecku, Okinawa v Japonsku, Nicoya v Kostarice a Loma Linda v Kalifornii.

Xctv0_W Modré zóny. | zdroj: Shutterstock

Kromě dlouhého života jsou pro obyvatele zmíněných pěti oblastí typické tyto znaky – příslušnost k určitému společenství, životní styl, strava, nízká úroveň stresu, pobyt na čerstvém vzduchu a fyzická aktivita.

Jejich dlouhověkost může souviset s prostředím, ve kterém žijí. Většinou má venkovský charakter a je méně znečištěné. Vliv na dobu dožití mohou mít i konkrétní geny pro dlouhověkost.

Studie však naznačují, že genetika má na dlouhověkosti podíl jen z 20 až 25 procent. To znamená, že délka zdravého života člověka je dána složitými vztahy mezi genetickými faktory, životním stylem a také – stravou.

Je přitom pozoruhodné, že pro každou z pěti modrých zón jsou typické jiné potraviny. Jedna konkrétní potravina tedy dlouhověkost vysvětlovat nemůže.

Obecně pro tyto zóny však platí, že lidé v nich jí stravu bohatou na rostlinné potraviny, třeba pěstovanou zeleninu, ovoce a luštěniny. Například adventisté sedmého dne, kteří obývají oblast Loma Linda jsou převážně vegetariáni.

Důležité je i to, co nejíte

Století obyvatelé Okinawy mají vysoký příjem flavonoidů – chemických sloučenin, které se obvykle nacházejí v pokrmech ze sladkých brambor, sóji a zeleniny. Jsou spojovány s kardiovaskulárním zdravím, včetně nižší hladiny cholesterolu a nižšího výskytu mrtvice a srdečních chorob.

Na poloostrově Nicoya je konzumace tamní rýže a fazolí spojena s delšími telomery, což jsou části na konci chromozomů, které chrání náš genetický materiál. Telomery se zkracují při každém dělení buňky. Vědci předpokládají, že délka telomer slouží jako ukazatel stárnutí a delší telomery souvisí s dlouhověkostí.

Rostlinná strava však není jediným tajemstvím zdravého stárnutí. Studie, publikovaná v odborném časopise PubMed, upozorňuje, že na Sardinii se ve velké míře konzumují maso a ryby. K nim se přidává tamní zelenina a tradiční potraviny jako pane carasau (kváskový chléb), med a měkké sýry.

V této modré zóně se také konzumuje olivový olej, víno (s mírou, jedna až dvě sklenky denně) a čaj. Všechny tyto látky obsahují silné antioxidanty, které mohou chránit naše buňky před poškozením v průběhu stárnutí.

„Dá se tedy předpokládat, že to je kombinace ochranných účinků různých živin ve stravě těchto stoletých lidí, která vysvětluje jejich výjimečnou dlouhověkost a kondici,“ píší vědci v The Conversation.

Dalším pozoruhodným zjištěním z míst dlouhověkosti je to, že jídla jsou obvykle připravena doma a z čerstvých surovin. Zdá se také, že tradiční strava v modrých zónách neobsahuje ultra zpracované potraviny, jídla z rychlého občerstvení ani sladké nápoje, které mohou urychlovat stárnutí.

Z toho vědci vyvozují jednoduchý závěr: „Možná je stejně důležité zvážit nejen to, co tyto déle žijící populace konzumují, ale i to, co nekonzumují.“

Roberts, Joseph Lillis, a Mark Cornage také připomínají, že pro zdraví a dlouhověkost je prospěšná částečná redukce kalorií. Ta pomáhá našim buňkám vypořádat se s poškozením v průběhu stárnutí.

Učme se od stoletých z modrých zón

Mnoho potravin, které tvoří základ jídelníčku v modrých zónách – především rostlinná a přírodní strava – je spojeno s nižším rizikem chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina. Taková strava podle odborníků podporuje rozmanitější střevní mikrobiom. A také ten je spojován se zdravým stárnutím.

„Od pozoruhodných stoletých lidí z modrých zón se můžeme leccos naučit. Strava je sice jen jednou ze součástí celkového obrazu dlouhověkosti, ale je to oblast, se kterou můžeme snadno něco udělat,“ upozorňuje trojice vědců.

profimedia-0819507329 Stárnout se dá zdravě a déle. | zdroj: Profimedia

Zdroje:

Nejnovější články