Pták břehouš si spletl trasu a vytvořil světový rekord: 13 560 km bez mezipřistání

3. 11. 2022 – 15:33 | Příroda | Nedd | Diskuze:

Pták břehouš si spletl trasu a vytvořil světový rekord: 13 560 km bez mezipřistání
Břehouš rudý během letu. | zdroj: Profimedia

Z Aljašky bez mezipřistání až do Tasmánie. Tento neuvěřitelný let předvedl pták druhu břehouš rudý, jehož zástupce můžete spatřit i v Česku. Svůj světový rekord vytvořil břehouš omylem, špatně odbočil.

Pětiměsíční mládě s číslem 234684 a s pětigramovým lokalizátorem na zádech vzlétlo ke svému tahu 13. října. Přistálo 25. října poté, co nepřetržitě mávalo křídly po dobu 11 dnů a 1 hodiny, tedy 265 hodin, píše magazín Live Science.

Během této doby urazil drobný pták s dlouhým zobákem i krkem 13 560 kilometrů.

Břehouši rudí jsou kosmopolitní ptáci. Běžně se vyskytují ve více než 130 zemích včetně Česka. Během svých pravidelných tahů se často zdržují na Vysočině – zejména v dubnu, v srpnu a v listopadu.

Většina břehoušů dokončuje své podzimní stěhování na jih na Novém Zélandu nebo v pevninské Austrálii.

Satelitní data naznačují, že mladý ptačí rekordman špatně odbočil na trase, když se blížil k Novému Zélandu. Uhnul se doprava. Právě proto překonal světový rekord ptáků v letu bez mezipřistání.

Předchozím držitelem letového rekordu tažných ptáků byl jiný břehouš rudý, dospělý samec 4BBRW, který v říjnu loňského roku přeletěl trasu 13 050 kilometrů z Aljašky až do státu Nový Jižní Wales v jihovýchodním cípu Austrálie.

‚Na ptáky jsme krátký‘

„Mláďata břehoušů se vydávají na svou první migraci až šest týdnů poté, co jejich rodiče již odletěli na zimu na jih, což je u ptáků neobvyklé,“ upozorňuje na webu deníku The Guardian Sean Dooley, redaktor časopisu Australian Birdlife.

Pozdější čas odletu umožňuje mláďatům strávit víc času nabíráním zásob, než se vydají na energeticky vyčerpávající let.

Ornitologové si dosud nejsou jisti tím, jak se tito ptáci při tahu vlastně orientují. Není jasné, zda mladý břehouš dorazil do Tasmánie sám, nebo v nějakém hejnu. Podle webu BBC Newsround je však možné, že se ztratil z hejna, se kterým vyletěl, a pokračoval s jinými migrujícími ptáky různých druhů.

Letecké výkony břehoušů rudých jsou každopádně obdivuhodné. Mimo jiné proto, že na rozdíl od mořských ptáků jako jsou racci, kteří bez námahy dokážou plachtit na velké vzdálenosti přes oceány tak, že se pohybují podél větrných proudů, jsou aktivní letci. Téměř nepřetržitě mávají křídly.

„Proto spotřebují spoustu energie a jednotlivci mohou během migrace ztratit až polovinu své tělesné hmotnosti,“ cituje BBC Newsround Erika Woehlera, ornitologa z Tasmánské univerzity a ředitele ochranářské skupiny BirdLife Tasmania.

Břehouši za tahu zřejmě nespí. Mají vysoký poměr mezi energií a výkonem a pracuje pro ně i tvar těla podobný stíhacímu letadlu. Jejich dlouhá zašpičatělá křídla a hladký povrch těla jim dávají vynikající aerodynamické vlastnosti.

Zdroje:
Live Science, The Guardian, BBC Newsround

Nejnovější články