Rusové přeskočí Toma Cruise. Natočí první ‚biják‘ ve vesmíru

14. 5. 2021 – 8:11 | Vesmír | Nedd | Diskuze:

Rusové přeskočí Toma Cruise. Natočí první ‚biják‘ ve vesmíru
Tom Cruise ve sci-fi filmu Nevědomí (Oblivion). | zdroj: Profimedia

Rusové natočí první celovečerní film ve vesmíru. Vypálí rybník americkým filmařům s Tomem Cruisem.

Oběžná druhá se stane další štací ruských amerických a filmařů. Konečně uvidíme autentický biják z vesmíru.

Dosud byla ve vesmíru natočena pouze krátká videa pro dokumentární a vzdělávací účely. Tahle nuda by však měla brzy skončit.

Američané svůj záměr natočit záběry pro celovečerní film odehrávající se na oběžné dráze oznámili jako první. Bylo to vloni v květnu.

Vesmírná agentura NASA a SpaceX vizionáře Elona Muska tehdy přikývly na to, že na vesmírnou stanici ISS poletí v lodi Crew Dragon jako představitel hlavní role filmu Tom Cruise s režisérem Dougem Limanem. Jako orientační termín byl zmíněn říjen 2021.

Jenže první film ve vesmíru nakonec natočí Rusové. Pátého října se režisér Klim Šipenko a herečka Julija Peresildová z kosmodromu Bajkonur vydají na vesmírnou stanici ISS, aby tam pracovali na filmu s pracovním názvem Vyzov (Výzva). Je patrné, že ruští filmaři Američany přeskočí.

profimedia-0484146369 JULIJA Julija Pěresildová první herečka, která bude natáčet celovečerní film ve vesmíru. | zdroj: Profimedia

Šestatřicetiletá herečka, která si mimo jiné zahrála věhlasnou odstřelovačku Ljudmilu Pavličenkovou ve filmu Bitva o Sevastopol, a o rok starší režisér, jenž natočil komedii Sedlák, nejvýdělečnější ruský film, poletí na oběžnou dráhu v lodi Sojuz MS-19.

Peresildová i Šipenko mají za sebou konkurz, během něhož byli posuzováni z uměleckého i zdravotního hlediska. Počátkem června začnou s výcvikem. Podstoupí mimo jiné trénink na centrifuze, vibračním stroji nebo výcvik zacházení s padákem. 

Na oběžnou dráhu poletí se zkušeným kosmonautem Antonem Škaplerovem a na stanici stráví týden.

O ději filmu, ani o roli, kterou má ztvárnit Peresildová, zatím nejsou známy podrobnosti. Jasné je jen jeho poslání. „Tento film bude zaměřen na popularizaci ruských vesmírných aktivit,“ píše se v prohlášení ruské kosmické agentury Roskosmos. 

Jak jinak, vždyť jedním z producentů snímku je Dmitrij Rogozin, ředitel Roskosmosu.

Tandem Cruis-Liman, který spolu natočil několik filmů, například akční sci-fi Na hraně zítřka nebo drama Barry Seal: Nebeský gauner, měl letět na ISS také letos v říjnu. Termín ale dosud nebyl potvrzen. Vše ukazuje na to, že jejich mise se uskuteční až v průběhu příštího roku. 

Osmapadesátiletý Cruise je pověstný dobrou kondicí i odvahou. Nebojí se děsivých akčních scén. V Mission: Impossible – Národ grázlů například visel z trupu startujícího letadla.

Téměř nic zatím není známo ani o chystaném snímku s Cruisem. Liman řekl jen to, že bude natočen v žánru „dobrodružně akčním“. Studio Universal na něj poskytlo 200 milionů dolarů.

NASA si od chystaného filmu slibuje, že se stane inspirací pro novou generaci inženýrů a vědců, kteří pomohou rozvíjet vesmírný program. 

Zdroje:

Nejnovější články