Spánek pomáhá hubnout, zjistili lékaři

25. 4. 2022 – 19:15 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Spánek pomáhá hubnout, zjistili lékaři
Hubený Stan Laurel měl podle teorie vědců z Nortubrijské univerzity spát vydatněji než hřmotný Oliver Hardy. | zdroj: Profimedia

Je hodně nepohodlných, nechutných až drsných metod hubnutí. Jedna je však tuze příjemná: hubnutí s vydatným spánkem. A doporučují ji univerzitní lékaři.

Zdravý spánek je nezbytný nejen pro zdravý život, ale i pro to, abyste omezili apetit, a tak snížili svou hmotnost. Dospěla k tomu studie týmu lékařů Emmy Sweeneyové a Iana Walshe z Nortubrijské univerzity v Anglii publikovaná v časopise Human Kinetics Journals.

Ráno hubenější večera

Může vám to připadat jako paradox, protože spánek přece na první pohled není cvičení nebo aktivní život. Stále více se ale ukazuje, že regenerace, kterou při spánku podstupuje tělo i mysl, je nutná pro úspěch jiných snah v bdělém stavu. A hubnutí není výjimkou.

Doktorka Arlet Nedeltchevová z Harvardu zjistila, že lidé, kteří spí jen 5,5 hodiny, zhubli stejným cvičením a redukcí stravy méně, než lidé spící 8,5 hodiny. Jinými slovy, i když se snažíte jako jiní, s nedostatkem spánku si sami sabotujete své snahy.

Ale proč tělo nespavce spaluje kalorie méně než tělo spáče? Důvodů je zřejmě několik, pracovní hypotézou je však odlišné vylučování dvou hormonů – leptinu a a ghrelinu. První snižuje chuť k jídlu, druhý plní opačný úkol.

Nedostatek spánku přitom zřejmě omezuje vylučování leptinu, a naopak zvyšuje produkci ghrelinu. Dává to smysl, protože naši dávní předci při nedostatku spánku mohli čelit nějakému ohrožení, takže si museli ponechat energetické rezervy.

Evoluce nicméně nepočítala s tím, že spát můžete hůře i kvůli tomu, že do tří hodin v noci sledujete na internetu seriál.

Odlišná míra hormonů je ale jen jedním možným důvodem. Poznatky vědců ukazují na to, že mozkové části kontrolující odměnu jsou aktivnější po dobrém spánku, takže z jídla po dobré noci máme i větší požitek.

Zmíněná studie Nortubrijské univerzity kromě toho dospěla k názoru, že za vztahem spánku a hubnutí je inzulín.

Dvě mouchy jednou ranou

Výzkumníci se zaměřili na spáče, kterým dopřáli pouze čtyři hodiny spánku. To u zdravých mladých jedinců stačilo k tomu, aby inzulín nedostatečně reagoval na glukózu uvolněnou do krve. Stejná porce jídla tak vedla k menší porci energie, ale nikoliv k menší porci kalorií.

Naštěstí i v případě spánku a hubnutí platí, že je možné zabít dvě mouchy jednou ranou. Cvičení je nejen způsobem, jak se zbavit přebytečných kalorií, anebo hmotnosti, ale také příležitost snížit chuť k jídlu. A dostatečná únava potom přispívá ke kvalitnímu a nepřerušovanému spánku.

Zdroje:
Human Kinetics Journals

Nejnovější články