Starship se dostala do vesmíru, pak explodovala. Datum přistání na Měsíci je ve hvězdách

18. 11. 2023 – 16:59 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Starship se dostala do vesmíru, pak explodovala. Datum přistání na Měsíci je ve hvězdách
Bouřlivý start Super Heavy Starship. | zdroj: Profimedia

Vesmírné sny Elona Muska a NASA se budou posouvat ke vzdálenějším datům.

Druhý test vesmírné lodi Starship, která má vozit lidi na Měsíc i na Mars, skončil v sobotu výbuchem. Stejně jako ten první v dubnu.

Tentokrát se loď společnosti SpaceX dostala dál a výš. Až do vesmíru.

V NASA však opakované výbuchy Starshipu vyvolávají nervozitu, upozorňuje stanice CNN. Americká vesmírná agentura měla v plánu přistát se Starship na Měsíci v roce 2025. Tento termín je teď ve hvězdách.

Super Heavy Starship se skládá z nosné rakety nazvané Super Heavy a horního stupně pojmenovaného Starship. Celkem je sestava vysoká 122 metrů, což je dvojnásobek výšky Petřínské rozhledny. Výrazně převyšuje raketu vesmírné agentury NASA Space Launch System (SLS), která měří celkem 98 metrů.

Měla se ‚šplouchnout‘, ale vybuchla

Nejvýkonnější a největší raketa historie – dvoustupňová Super Heavy Starship společnosti SpaceX Elona Muska – odstartovala v sobotu 7:00 centrálního amerického času, tedy ve 14:00 středoevropského času.

Raketa po jednodenním odkladu vzlétla z testovací základny Stairbase poblíž texaské pláže Boca Chica. Na startu předvedla impozantní zahřmění a neskutečný tah téměř osmi tisíc tun.

Sestava s prototypy Ship 25 a Booster 8 se odlepila od země se 33 motory Raptor na metan a kapalný kyslík. Všechny tyto motory nosné rakety se vypnuly po 169 sekundách letu a o tři sekundy později se Booster 8 oddělil od Ship 25.

Poté měl Booster 8 nastartovat několik vybraných motorů, aby se vrátil směrem k Texasu. Nakonec měl, „šplouchnout“ do vod Mexického zálivu a klesnout na dno. Neočekávaně však vybuchl.

Přesně podle časového rozpisu letu se mezitím po 177 sekundách od startu zažehlo šest motorů Raptor horního stupně Ship 25, který rychlostí 24 160 kilometrů za hodinu pokračoval v letu.

Po několika desítkách sekund s ním však řídící centrum ztratilo kontakt. Ship 25 vybuchla. V té chvíli byla už ve vesmíru, 148 kilometrů nad mořem.

Podle plánu ale Ship 25 měla po 90 minutách letu po transatmosférické dráze „šplouchnout“ do Pacifiku zhruba 100 kilometrů od severozápadního pobřeží ostrova Kauai, který je součástí Havajského souostroví.

Úspěšné exploze?

Jak Super Heavy, tak Starship byly navrženy jako opakovaně použitelné stupně. Ale pro Booster 8 a Ship 25 to měl být jediný let. Také byl. Skončil však jiným způsobem, než SpaceX plánovala.

Loď Starship je druhým stupněm vyvíjeného dopravního systému, který má v budoucnu do hlubokého vesmíru přepravovat více než 100 tun nákladu, nebo až 100 lidí. Doplňování paliva ve vesmíru má lodi umožnit transport posádky či nákladu na Měsíc i na Mars, případně dál do vesmíru.

SpaceX označila sobotní test z úspěch. „Při testech se úspěch odvíjí od toho, co se naučíme, a dnešní test nám pomůže zlepšit spolehlivost lodi Starship,“ píše společnost v prohlášení na svém webu.

Už po explozi prvního zkušebního letu se společnost okamžitě snažila nehodu označit za úspěch a v tehdejším prohlášení uvedla: „U testu, jako je tento, úspěch vychází z toho, co se naučíme, a naučili jsme se toho ohromné moc“.

Elon Musk s odkazem na fázi startu, kdy se raketa Super Heavy odpojí od vesmírné lodi Starship, napsal na síti X, že „dostat se k oddělení stupně by byla výhra“. To se podařilo a Musk to také na síti X připomněl.

Před dubnovým testem Musk prohlašoval, že „bude úspěšný, když raketa vyletí z odpalovací rampy“.

Raketa tehdy vzlétla, ale horní stupeň se neoddělil od dolního. Celá Super Heavy Starship se dostala do vývrtky a začala rotovat. Řídící centrum proto zapnulo autodestrukční systém a odpálilo ji.

Muskova firma při testování využívá metodu nazývanou „rychlý spirálový vývoj“. Spočívá ve stavbě prototypů a ochotě je vyhodit do povětří ve jménu učení se, jak postavit lepší.

NASA se snaží SpaceX povzbudit v dalším úsilí. „Gratulujeme týmům, které dosáhly pokroku v dnešním letovém testu. Je to odvážné dobrodružství, které vyžaduje duchaplného ducha a odvážné inovace. Dnešní test je příležitostí se učit – a pak znovu létat,“ napsal na síti X ředitel vesmírné agentury Bill Nelson.

Data budou padat jako kostky domina

„Důsledky selhání mohou však mít dominový účinek a posunou termíny pro stanovené cíle SpaceX – a také NASA,“ připomíná web stanice CNN.

SpaceX získala od NASA v roce 2021 kontrakt na 2,89 miliardy dolarů a další zakázku v hodnotě až 1,15 miliardy dolarů o rok později. Společnost dostane platby, jakmile dokončí určité vývojové fáze.

Program návratu Američanů na Měsíc, pojmenovaný Artemis po řecké bohyni Měsíce, počítá s tím, že astronauti odstartují v lodi Orion, kterou vynese do vesmíru raketa SLS. V ní doletí ke stanici Gateway na oběžné dráze Měsíce. Tam se přesunou do lunárního modulu (Muskovy Starship) a s ním přistanou na Měsíci. Zpátky poletí v opačném pořadí.

NASA doufala, že první přistání na Měsíci pomocí „hvězdné lodi“ se uskuteční koncem roku 2025. Původně přitom počítala s rokem 2024.

„Problémy, které má SpaceX, myslím, že jsou opravdu znepokojivé,“ cituje CNN Jima Freea, správce ředitelství mise pro vývoj výzkumných systémů NASA. Už můžeme uvažovat o tom, že datum spuštění pravděpodobně sklouzne do roku 2026,“ předpověděl expert.

Hlavním cílem Elona Muska je ale osídlit Mars – s lodí Starship. První milion lidí chce na rudou planetu chtěl dopravit už v roce 2050. Také tento plán, jak jinak, se však musí brát s rezervou.

Zdroje:

Nejnovější články