Strhla se první bitva ve vesmíru. Izrael při ní zničil balistickou raketu

8. 11. 2023 – 23:17 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Strhla se první bitva ve vesmíru. Izrael při ní zničil balistickou raketu
Protiraketový systém dlouhého doletu Arrow-2 při testu v roce 2020 na letecké základně Palmachim v centrálním Izraeli. | zdroj: Profimedia

Během konfliktu Izraele s Hamásem a jeho spojenci patrně nastala chvíle, kdy se válka dostala až do vesmíru.   

Začátkem minulého týdne, 31. října, izraelský raketový systém Arrow 2 zachytil a zničil suborbitální balistickou raketu odpálenou z Jemenu. Cílem útoku, o kterém informoval deník Haaretz, byl patrně Ejlat, izraelské letovisko v severním cípu Rudého moře.

Deník The Telegraph píše, že izraelská střela zasáhla a zničila raketu íránské výroby nad Kármánovou linií, která leží ve výšce 100 kilometrů nad mořem a je všeobecně uznávána za hranici vesmíru, tedy za místo, kde končí zemská atmosféra.

Přestřelka za zemskou atmosférou

„Zatím nemáme dostatek informací, abychom mohli tuto situaci ověřit," citoval magazín Gizmodo vedoucího výzkumníka Evropského institutu pro vesmírnou politiku Tomáše Hrozenského. Tento expert však upozornil, že balistické rakety středního doletu mohou létat ve výškách přesahujících stokilometrovou hranici.

K útoku se přihlásili jemenští povstalci – Hútíové, kteří od roku 2015 v konfliktu s arabskou koalicí často požívají rakety a bezpilotní letouny dodané Íránem. Když Izraelci v reakci na brutální útok na jih svého státu vyhlásili válku Hamásu, Hútíové začali na židovský stát odpalovat rakety.

Haaretz upozorňuje, že izraelská střela zničila raketu Kadar (arabsky síla), vylepšenou verzi íránské rakety Šaháb 3 (arabsky meteor), která má původ v ruské raketě Scud z devadesátých let minulého století. Deník upozorňuje, že Hútíové se pokusili o dosud nejvzdálenější dolet rakety, a to 1 600 kilometrů.

„Byl to nejspíš první boj, který se kdy odehrál ve vesmíru,“ píše The Telegraph o střetu rakety s izraelskou protiraketovou střelou a upozorňuje na pravděpodobnou trajektorii rakety.

Dosud se nad Kálmanovou hranicí uskutečnily pouze testy zbraní, při nichž stejná armáda odpálila raketu i protiraketu. Kromě Izraele to dokázaly Spojené státy, Rusko, Čína nebo Indie.

Systém Arrow 2, který provozují Izraelci, je určen speciálně k zachycení balistických raket. Od ostatních systémů protiraketové obrany se liší schopností zasahovat cíle ve velkých výškách a – jak se nyní ukázalo – patrně i mimo zemskou atmosféru, ve vesmíru.

Šíp, který bude chránit i Česko

Balistická raketa, jakou je ta, kterou vypustili Hútíové, obvykle letí po suborbitální trajektorii, aby dopravila jednu nebo více hlavic do určené oblasti. Tato technologie má kořeny v raketě V-2 vyvinuté za druhé světové války nacisty, která byla vůbec první balistickou střelou použitou ve válce.

Historie izraelského systému Arrow sahá do války v Perském zálivu v roce 1991, kdy se izraelská města ocitla pod palbou iráckých raket Scud, které překonávaly americké obranné střely Patriot. To přimělo Izrael k tomu, aby ve spolupráci s Američany vytvořil vlastní systém protiraketové obrany.

Systém Arrow 2 nasadil Izrael už v roce 2017, kdy zachytil zbloudilou syrskou raketu S-200. Haaretz píše, že tím patrně zabránil mnoha civilním obětem.

Případ z minulého týdne ale mimo jiné představuje „první operační zachycení balistické rakety systémem“, připomíná časopis  Breaking Defence.

Íránská raketa, byť dosáhla hranice vesmíru, se zdaleka nepřiblížila k oběžné dráze Země, takže všechny trosky dopadly na zem – kdesi v Jemenu. Žádné se neocitly na orbitě.

„Úspěšné zachycení rakety znamená mnohem víc než ochranu obyvatel Ejlatu a zasazení rány chvástavosti Hútíů. Íránu, který stál za odpálením a dodal raketu, to především dokazuje, že Izrael je schopen zasáhnout proti jeho raketovému programu,“ upozornilo izraelské ministerstvo obrany.

Izraelci už vyvinuli další protiraketový systém – Arrow 3. Také ten může sestřelovat rakety nad hranicí zemské atmosféry, měl by dokonce být schopen zasáhnout satelity na oběžné dráze.

Systém Arrow 3 bude rozmístěn i v Evropě. Od Izraele ho společně nakoupí desítka států, které založily alianci European Sky Shield Initiative. Jejím členem je také Česko.

Střely Arrow ničí nepřátelské rakety fragmentovanou hlavicí - kinetickou (pohybovou) silou, nebo výbušninou odpalovanou tak, že raketu stačí navést do okruhu 50 metrů od cíle. Je to jeden z nejpokročilejších protiraketových systémů ve světě.

Zdroje:

Nejnovější články