Už pětileté dívky žijí v módním matrixu, chtějí být vyzáblé jako jejich panenky

25. 3. 2021 – 20:51 | Člověk | Nedd | Diskuze:

Už pětileté dívky žijí v módním matrixu, chtějí být vyzáblé jako jejich panenky
Dívka s panenkami Monster High. | zdroj: Profimedia

Nová studie upozorňuje, že nepřirozeně štíhlé panenky, například Barbie nebo Monster High, mohou už pětileté holčičky inspirovat k tomu, aby se snažily nezdravě hubnout.

Britští psychologové na základě výzkumu mezi dětmi varují před vyzáblými panenkami. Jejich sonda do dětských duší ukázala, že když si holčička, byť jen jednou, zahraje s plastovou módní ikonou, může to ovlivnit její představu o ideálním těle a zvýšit riziko anorexie, bulimie a jiných poruch. Co víc, experti varují, že takové hračky v kombinaci se sledováním přehnaně hubených celebrit způsobují u dívek pocity nespokojenosti a méněcennosti.

Barbie nic nepřekoná

Zjištění psychologů publikovaná v časopise Body Image jsou založená na rozhovorech s třemi desítkami dívek ve věku od pěti do devíti let, které si hrály ve dvojicích s vyzáblými nebo realistickými panenkami.

Před každým hraním a po něm psychologové pomocí interaktivního testu u skupiny holčiček zjišťovali, jak vnímají ideální tvary svého těla a také tvary těla u dospělých. Holčičky měnily obrázek dívky, který se jim podobal, za takový, jak by chtěly vypadat a jak by podle nich měla vypadat krásná žena.

Záhy poté, co si hrály s vyzáblými panenkami, holčičky zeštíhlily ideální proporci těla. A byť později přešly na jiné hračky, svou představu už nezměnily.

Realistické panenky, které mají proporce typického dítěte a které nenosí make-up, v konkurenci panenek idealizovaných u dětí prohrávaly. Studie ukázala, že jim těžko mohou čelit.

„Nespokojenost se svým tělem je velký problém, především mezi mladými dívkami. Může mít vážné dopady na jejich pohodu a může vést k poruchám stravování a k depresím,“ píše se ve zprávě o výzkumu.

Profesorka Lynda Boothroydová z Durhamské univerzity k tomu řekla: „Výsledky naší studie naznačují, že hra s idealizovanými panenkami, kterých se každý rok prodají miliony, může mít skutečný negativní vliv na představu dívek o ideálním těle. Všechny ty nerealistické tvary těla vidí i v televizi, ve filmech a na sociálních sítích. Je třeba se tím zabývat, aby se snížil tlak na dívky usilující o co nejštíhlejší tělo.“

Děsivá statistika

Zmíněná studie přispívá k množícím se důkazům, že panenky ovlivňují ideály o kráse, které si dívky vytvářejí v raném dětství.

Současné panenky mají většinou vyzáblá těla s indexem tělesné hmotnosti BMI mezi 10 a 16. A to spadá do podvyživenosti.

„Naše studie dokazuje, že se vnímání ideální velikosti a tvaru těla formuje od útlého dětství – a to tak, že očekáváme nereálné ideály,“ poznamenal spoluautor studie Martin Tove. „To nutně vytváří nezbytnou nespokojenost s obrazem vlastního těla, což, jak je známo, vede ke špatnému stravování.“

Odhaduje se, že 70 milionů lidí na celém světě trpí poruchami, jako jsou anorexie a bulimie. Devadesát procent z nich jsou dívky a ženy ve věku od 12 do 25 let, připomíná web Studyfinds.

Zdroje:
Studyfinds, Body Image

Nejnovější články