V Číně se narodilo už třetí geneticky upravené dítě

8. 1. 2020 – 6:30 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

V Číně se narodilo už třetí geneticky upravené dítě
Ilustrace znázorňující vlákno kyseliny deoxyribonukleové (DNA) dítěte | zdroj: Profimedia

Budou snad následovat další? Ti, kdo spojují genetiku s etikou, jsou zděšeni.

Na konci roku 2018 překročilo lidstvo pomyslný Rubikon genetických modifikací. Tým čínského genetika Che Ťien-kchueje oznámil, že upravil DNA dvou malých holčiček Anny a Lulu, které se narodily rodičům infikovaným virem HIV. A to ještě před jejich narozením. Cílem bylo zajistit jim imunitu vůči viru, který způsobuje nemoc AIDS.

K experimentu se mezi ostatními genetiky zvedl odpor. Označili ho za neetický a nezodpovědný. Upozornili, že není zatím známé, jestli podobný zásah do genu nemůže přivodit komplikace během dospívání či vyššího věku. Upravit vývoj embrya, na jehož konci je zrod nové bytosti, to si zatím nikdo netroufl. 

Od té doby ale případ postoupil dál. Není ani jasné, jestli se modifikace povedla a obě holčičky jsou skutečně virem HIV nenakažené, strůjce výzkumu Che Ťien-kchuej však byl na sklonku roku odsouzen na tři roky do vězení. Jednal na vlastní pěst, a to se v Číně netoleruje.

Tři a dost?

Krátce poté, co byl vědec odsouzen, Čína v tichosti připustila, že se narodilo i třetí geneticky modifikované dítě.

profimedia-0351657967 edit genes Editace genů, známá také jako CRISPR spočívá ve vystřižení části DNA. Na uvolněné místo je pak zaveden nový, předem připravený úsek DNA, anebo může prostor zůstat volný | zdroj: Profimedia

Již během vrcholu aféry na konci roku 2018 bylo známo, že tým Che Ťien-kchueje zřejmě provedl modifikaci DNA na více plodech. Kolik přesně jich je, není známo.

Podle bioetika z kalifornského Stanfordu Williama Hurtbuta přišlo třetí dítě na svět v polovině roku 2019. Čína však porod dlouho nepotvrdila ani nevyvrátila. Samotný rozsudek zmiňuje jeho odpovědnost za tři geneticky modifikované jedince. 

Pohlaví ani stav třetího dítěte není známo. Na informace o něm si patrně počkáme dlouho.

Stejně tak nejspíše budeme ještě dlouho čekat na potvrzení či vyvrácení toho, zdali čínský výzkum skutečně zamezil přenosu viru HIV na další generaci. To bohužel neprospěje dalšímu výzkumu technologie editace genů.

Editace genů, známá také jako CRISPR spočívá ve vystřižení části DNA. Na uvolněné místo je pak zaveden nový, předem připravený úsek DNA, anebo může prostor zůstat volný.

Úsvit nové medicíny

Genetické modifikace se nepoužívají jenom v Číně – Číňané pouze poprvé přistoupili k editaci k nenarozeného plodu, ze kterého se narodilo dítě. I na západě však probíhají klinické testy terapeutických genových modifikací na lidech – obvykle při léčbě dědičných nemocí.

Potenciálně však genové modifikace můžou přinést konec nejenom dědičných onemocnění, ale prostřednictvím imunoterapie například i omezit rizika nádorových onemocnění. To vše jsou oblasti, které můžou napomoci příchodu nové éry medicíny.

Čínské tajnůstkářství kolem "nelegálního" výzkumu (Ťien-kchuej měl ve skutečnosti souhlas rodičů) však novým terapiím nepomůže

Prozatím čínská genetická aféra přinesla jenom špatné zprávy pro všechny zúčastněné. Příznivci genových terapií se musejí obejít bez dat, která by mohla pomoct dalšímu vývoji. A odpůrci terapií se musejí spokojit s tím, že na Zemi již kráčí tři geneticky modifikované děti a další je mohou nejspíše časem následovat.

Zdroje:
ScienceAlert.com

Nejnovější články