Ve sluneční soustavě se možná ukrývá 'nový' mezihvězdný objekt

11. 6. 2018 – 19:21 | Vesmír | Ladislav Loukota | Diskuze:

Ve sluneční soustavě se možná ukrývá 'nový' mezihvězdný objekt
Ilustrační snímek | zdroj: NASA

Loni na podzim oslavoval svět astronomie velkou událost: Skrze pravděpodobný asteroid později pojmenovaný Oumuamua došlo na první detekci průletu mezihvězdného tělesa sluneční soustavou. Nejenže to zbořilo některé naše dosavadní představy o podobě podobných objektů – naznačilo to také, že obdobné průlety mohou být daleko častější, než jsme do té doby tušili. Není tak nepředstavitelná ani situace, kdy namísto průletu gravitační vliv Slunce, Jupitera či jiných planet mezihvězdného návštěvníka navždy lapí v našem kousku vesmíru. Nová práce možná našla právě takového hvězdného zbloudilce. 

Pohrobci Oumuamua

Zatímco Oumuamua však směřuje ven ze sluneční soustavy rychlostí, která už nedovoluje objekt s dnešní úrovní raketové techniky dohnat, možná, že můžeme podobně najít jiné, bližší objekty. Právě takto uvažoval tým astronomů při hledání mezihvězdných objektů zachycených sluneční soustavou. A narazil na zajímavého kandidáta.

Jmenuje se 2015 BZ509, byl odhalen v roce 2014 a jedná se o asteroid či kometu s poměrně atypickými rysy své oběžné dráhy. Především obíhá Slunce v opačném směru než většina tradičních objektů včetně Země. Pokud by se 2015 BZ509 vyvinul společně se zbytkem sluneční soustavy, měl by obíhat ve stejném směru jako další tělesa.

Retrográdní dráha, kterou najdeme jenom u 94 dalších známých těles, však není jedinou zajímavou vlastností. 2015 BZ509 se totiž drží i poměrně blízko orbity Jupitera. Obě tělesa se vzájemně ovlivňují, obíhají Slunce skoro stejnou rychlostí, a to naznačuje, že právě Jupiter by mohl být i oním gravitačním vlivem, který dostal 2015 BZ509 na jeho současnou dráhu.

Pozoruhodná je rovněž stabilita současné oběžné dráhy tělesa. Simulace naznačují, že pokud by během pěti miliard let nedošlo Slunci palivo (což bude mít zřejmě nezvratný vliv minimálně na dráhy vnitřních planet), mohl by 2015 BZ509 obíhat v této konfiguraci Slunce po víc než 40 miliard dalších let.

Animace oběžné dráhy 2015 BZ509

Neříkej Oumuamua, dokud nepřeskočíš

Mají tedy astronomové důvod k oslavě a plánování robotické mise, která by mohla 2015 BZ509 prozkoumat intimněji? Ne nutně – mezihvězdným původem tělesa si totiž po jediné studii ještě nemůžeme být zcela jisti.

Výzkumem 2015 BZ509 se již zabývala starší studie, která došla k tomu, že se také může jednat o zachyceného kentaura nebo kometu nepodobnou slavné Halleyově kometě, tedy tělesa domovská sluneční soustavě. Novější výzkum tak v zásadě jenom přichází s další, alternativní teorií o původu 2015 BZ509. Starší teze tvrdící, že 2015 BZ509 může mít původ v našem systému, ovšem prozatím vyvrácená není. 

Ničemu nepomáhá ani skutečnost, že astronomové nyní u potenciálních zachycených mezihvězdných těles předpokládají daleko větší oběžnou dráhu v řádu desítek milionů let (tak dlouho by měl trvat typický oblet podobného tělesa jedinou sluneční orbitou). Není nepředstavitelné, že astronomové s 2015 BZ509 jednoduše "měli štěstí" a stále našli bližší zachycené mezihvězdné těleso. Jako obvykle ale platí, že před dalšími soudy bude třeba zevrubnějšího výzkumu.

"Nový výzkum nevylučuje závěry výzkumu starého," komentuje práci astronom Petr Scheirich, "Pozitivní je, že na základě nových a zpřesněných odhadů musí být takových mezihvězdných objektů v našem okolí mnohem víc. Tak už je jen objevit," dodává Scheirich.

Stále tak platí, že Oumuamua doslova otevřela astronomům oči novými možnostmi. Nakolik však bude zrovna 2015 BZ509 podobným poslem cizí hvězdy, určí teprve čas.

Studie byla publikována v Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Nejnovější články