Vědci zjistili, jak dlouho musíte cvičit po dni, který prosedíte u kompu

26. 11. 2020 – 20:01 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Vědci zjistili, jak dlouho musíte cvičit po dni, který prosedíte u kompu
Nemusíte si dávat koňské dávky jako Rocky, ani mlátit do syrového masa. Stačí půlhodinka běhu, anebo jen rychlé chůze. | zdroj: Profimedia

Studie zjistila, že riziko předčasného úmrtí u lidí se sedavým životním stylem stoupá s klesajícím časem věnovaným fyzické aktivitě.

Trávit hodiny a hodiny vysedáváním (zpravidla u počítače) není pro vaše zdraví dobré. Avšak pro váš příjem či vaše vzdělání to je zpravidla nezbytné.

Pokud si to uvědomujete, musíte si klást otázku, kolik cvičení je potřeba k tomu, abyste vyrovnali negativní dopady sedavé profese na své zdraví.

Půlhodina stačí, když...

Na zmíněnou otázku odpověděla skupina vědců vedená doktorem Ulfem Ekelundem z katedry sportovní medicíny na Univerzitě Oslo. Badatelé v obsáhlé analýze zjistili, že stačí třicet až čtyřicet minut intenzivní tělesné aktivity, jako je třeba jízda na kole, běh nebo rychlá chůze, abyste vykompenzovali osm až deset hodin u počítače.

Taková porce sezení se dá vyrovnat rovněž prací na zahradě, procházkou, anebo jinými méně intenzivními činnostmi. Těm však musíte věnovat podstatně delší dobu.

Vědátoři ke svému závěru dospěli v metastudii – studii, která shrnuje výsledky několika jiných studií. Vycházeli přitom z údajů z mobilních zařízení na sledování pohybu od 44 370 lidí, kteří pocházeli ze čtyř různých zemí. Jejich výzkum publikoval v listopadu odborný časopis British Journal of Sports Medicine.

Z analýzy vyplývá, že riziko předčasného úmrtí u lidí se sedavým životním stylem stoupá s klesajícím časem věnovaným fyzické aktivitě se střední až vysokou intenzitou.

Ve shrnutí výzkumu badatelé píší: "U aktivních jedinců, kteří sedavý životní styl doplňují středně až vysoce intenzivní fyzickou aktivitou, se riziko předčasného úmrtí téměř nelišilo od skupiny, která vsedě trávila pouze minimum času."

Nenechte se uzemnit covidem!

Studie byla zveřejněna souběžně s vydáním Globálních pokynů Světové zdravotnické organizace (WHO) pro tělesnou aktivitu, které sestavily čtyři desítky vědců na šesti kontinentech. Také tento dokument vyzývá, aby lidé sedavý životní styl kompenzovali pohybem.

"Tyto pokyny jsou aktuální, vzhledem k tomu, že jsme uprostřed globální pandemie, která dlouhodobě omezuje pohyb a podporuje nárůst sedavého chování," řekl jeden z jeho autorů, Emmanuel Stamatakis ze Sydneyské Univerzity.

K tomu se nicméně patří dodat varování, které v dokumentu WHO nenajdete: Necvičte, pokud máte příznaky covidu, nebo jiného respiračního onemocnění! A necvičte v přeplněných místnostech!

Zdroje:
British Journal of Sports Medicine

Nejnovější články