Vysvětleny záhadné graffiti v chrámu na konci křížové cesty

2. 4. 2021 – 16:45 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Vysvětleny záhadné graffiti v chrámu na konci křížové cesty
Poutníci v Chrámu Božího hrobu. | zdroj: Profimedia

Archeologové objasnili původ křížů vytesaných do zdiva Chrámu Božího hrobu.

Na stěnách chrámu uvnitř starého Jeruzaléma – na místě, které většina křesťanů uctívá jako Golgotu nebo Kalvárii – je vytesáno ohromné množství téměř identických křížů. Vědci dosud nebyli schopni dospět k závěru, jak se tyto kříže na místo, kde byl podle Nového zákona ukřižován Ježíš, dostaly.

Staré graffiti poutníků?

Dlouho se předpokládalo, že je tam vyryli poutníci. Také proto, že ve zdi jsou jména lidí a někdy také vzkazy.

1024px-Crusader_Graffiti_in_the_Church_of_the_holy_supulchure_Jerusalem_Victor_2011_-1-21 Kříže vytesané do stěny chrámu. | zdroj: Profimedia

„Tento fenomén byl pro nás záhadou,“ řekl zpravodaji agentury Reuters vedoucí archeologického oddělení izraelského Úřadu pro památky Amit Re‘em. „Nevěděli jsme, zda to jsou graffiti od poutníků, nebo něco jiného.“

Zpravodajský portál The Times of Israel ve čtvrtek informoval, že renovační práce v chrámu letos archeologům poskytly dostatek času na to, aby prozkoumali kříže vytesané do kamene zblízka pomocí 3D zobrazování a digitálních technologií, které jim umožnily porovnat rytiny a datovat je.

Získaná data vědce překvapila. Zjistili z nich, že kříže jsou vytesány s mimořádnou přesností ostrými nástroji a mají téměř stejnou hloubku. Analýzou tisíců křížů pak archeologové dospěli k závěru, že je vytesali dva až tři zruční kameníci.

Na základě tohoto poznatku výzkumníci zformulovali teorii jejich původu. Podle nich to jsou kříže vytesané řemeslníky na objednávku poutníků. „Někdy autor-kameník při kříži zanechával i svou značku, jak to řemeslníci obvykle na stavbách dělávali,“ upozornil Amit Re’em.

„Řekněme, že jste arménský poutník, takže něco zaplatíte knězi, něco zaplatíte kameníkovi a on pro vás, pro dobro a klid vaší duše a duší vašich příbuzných, vytesá kříž na významném místě křesťanství,“ vysvětlil archeolog Re'em.

Archeologové ve výzkumu ještě budou pokračovat. Chtějí zejména upřesnit dobu, ve které kříže vznikaly.

Na konci křížové cesty

Chrám Božího hrobu je vyhledávaným místem poutníků z celého světa. Leží v něm kámen, na který mělo být položeno Kristovo tělo po sejmutí z kříže a pomazáno před uložením do hrobu. Věřící ke kamenu poklekají, aby se ho dotkli a políbili ho.

Ve svatostánku se také nachází posledních pět zastavení křížové cesty Via Dolorosa – a to ta, kde byl Ježíš svlečen z šatů, přibit na kříž, kde na kříži zemřel, byl z něj sňat a uložen do hrobu.

Zdroje:
The Times of Israel

Nejnovější články